Selecteer een pagina

Vorige week heeft de Ministerie van Wegen en Transport door het Nationale Transport- en Veiligheidsautoriteit (NTSA) lanceerde Kenia's nieuwe Nationaal Actieplan Verkeersveiligheid 2024-2028 waarbij iRAP is opgenomen als maatstaf voor de veiligheid van de infrastructuur.

De officiële lanceringsceremonie werd opgeluisterd door onder meer Zijne Excellentie President William Ruto, EU-ambassadeur in Kenia Henriette Geiger.

Het actieplan schetst een voortschrijdende reeks iRAP-beoordelingen die moeten worden uitgevoerd van verharde wegen van klasse A, B en C, en grote stedelijke wegennetwerken in Nairobi, Mombasa, Kisumu, Eldoret en Nakuru, om weggedeelten met een hoog risico te identificeren.

Dit zal feedback opleveren over de vooruitgang die is geboekt op de Noordelijke Corridor sinds de laatste iRAP-enquête in 2009 en zal kritisch en actueel inzicht verschaffen in de veiligheid van alle weggebruikers, met name kwetsbare voetgangers en motorrijders.

Er zullen investeringsplannen voor veiligere wegen worden ontwikkeld om prioriteit te geven aan op bewijs gebaseerde veiligheidsverbeteringen en om projecten van wegbeheerders te informeren.

Bij de nationale capaciteitsopbouw op het gebied van verkeersveiligheidstechnieken en -management zal de nadruk liggen op de iRAP-methodologie en -instrumenten.

Het plan markeert met name een afwijking van eerdere benaderingen door wegontwerp en veiligheid als integrale componenten te integreren.

Naast verbeteringen aan de wegeninfrastructuur omvatten andere belangrijke aandachtspunten van het plan de veiligheidsnormen voor voertuigen, strengere handhavingsmaatregelen, verhoogde bewustmakingscampagnes voor het publiek, zorgdiensten na een ongeval, de bevordering van veilige rijpraktijken, de ontwikkeling van verkeersveiligheidsdatabases en monitoring- en evaluatiesystemen.

Geschat wordt dat het bloedbad op de weg de Keniaanse economie jaarlijks maar liefst 450 miljard shuro kost.

De lancering van het Actieplan 2024-2028 markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende inspanningen van de regering om levens te redden en ernstig letsel op de Keniaanse wegen te voorkomen.

Volgens iRAP's VeiligheidsinzichtenverkennerHet behalen van VN-doelstelling 4 voor meer dan 75% aan reizen op wegen met drie sterren of betere wegen voor alle weggebruikers in het land tegen 2030 kan ruim 1 miljoen levens en ernstige verwondingen redden gedurende de twintig jaar dat wegwerkzaamheden nodig zijn, met economisch voordeel van USD$32,6 miljard – $10,40 voor elke uitgegeven $1.

Afbeelding tegoed: Ministerie van Wegen en Transport

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!