Selecteer een pagina

Artikel- en beeldcredits: ik beweeg

Het inmiddels voltooide Australische iMOVE-project Versnelde en intelligente RAP-gegevensverzameling was een toonaangevend werkstuk ter wereld op het gebied van het verzamelen van gegevens over wegkenmerken voor sterbeoordelingen voor verkeersveiligheid, en er is een eindrapport over het project uitgebracht, inclusief de prestaties, conclusies en aanbevelingen.

Over het project
Het project werd geleid door Transport for NSW (TfNSW), met onderzoek en hulp van de Technische Universiteit Sydney, iRAP en Australische deskundigen op het gebied van georuimtelijke gegevens, Anditi.

Het werk dat door het project wordt ondernomen, is het eerste in zijn soort wereldwijd, en de activiteiten en resultaten ervan zijn van belang voor belanghebbenden in heel Australië en de rest van de wereld.

De vele, vele redenen voor meer veiligheid
De drang om de Australische wegen veiliger te maken is te danken aan een gruwelijke reeks statistieken. Tussen 2016 en 2020 kwamen 5.935 mensen om het leven op de Australische wegen. Dat alleen al vraagt om aandacht en actie. Maar er moet ook rekening worden gehouden met een minder bekende reeks cijfers. Jaarlijks lopen ruim 40.000 mensen levenslange, invaliderende verwondingen op.

Alles wat kan worden gedaan om deze statistieken aan te pakken, vereist beoordeling.

AusRAP, iRAP en AiRAP
Net zoals het Australasian New Car Assessment Program (ANCAP) de veiligheid van auto's op onze wegen beoordeelt, beoordeelt het Australian Road Assessment Program (AUSRAP) de veiligheid van de wegen waarop deze auto's zullen rijden.

Transport for NSW had al toegang tot de AusRAP-gegevens voor 18.000 kilometer van de wegen die het beheert. Dit project probeerde nieuwe methoden te gebruiken om sneller actuele informatie te verkrijgen over de toestand op die wegen. Deze nieuwe methoden zouden iRAP en zijn tools gebruiken. AiRAP-geaccrediteerde gegevens vormen een aanvulling op dit bestaande raamwerk, met de toevoeging van "... versnelde en intelligente' verzameling van verkeersveiligheidsgerelateerde gegevens met behulp van automatische, herhaalbare en schaalbare methoden."

Voor dit project werden de MN-R-gegevens van TomTom gebruikt, in combinatie met extractietechnieken en machinaal leren met behulp van LiDAR-gegevens en 360-gradenbeelden, waarbij 20.000 kilometer aan wegattribuutgegevens werden vastgelegd voor het staatswegennet in New South Wales.

Het gebruik van deze gegevens zal leiden tot:

 • vermindering van de tijd en moeite die nodig is om verkeersveiligheidsbeoordelingen uit te voeren
 • verlaging van de kosten en verbetering van de nauwkeurigheid en frequentie van de verzameling voor prestatie-tracking en KPI-monitoringdoeleinden
 • verbetering van de verkeersveiligheid en het redden van levens

Dit project werd uitgevoerd in een tijd van het Tweede Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid van de VN, de Nationale Verkeersveiligheidsstrategie van Australië en het Verkeersveiligheidsplan van NSW, die alle drie verkeersrisicobeoordelingen als een cruciaal onderdeel voor het beheer en de rapportage over verkeersveiligheid beschouwen.

Het bredere doel van het project was om dit te doen binnen een schaalbaar en herhaalbaar raamwerk ten behoeve van andere Australische rechtsgebieden op nationaal, staats- en lokaal niveau, maar ook internationaal. Dit moest worden bereikt door middel van een nieuwe 'AiRAP'-initiatief geleid door iRAP.

Het AiRAP-framework dat in het kader van dit project is ontwikkeld, zou het mechanisme bieden voor bestaande en opkomende gegevensbronnen om verkeersveiligheidsbeoordelingen op netwerkniveau in heel Australië en wereldwijd te voeden.

Projectresultaten
De methoden die in dit project zijn gebruikt, hebben het volgende opgeleverd:

 • 20.000 km aan attribuutgegevens (7 attributen) geleverd met behulp van geautomatiseerde gegevensextractiemethoden uit bestaande gegevensbronnen.
 • Bewezen haalbaarheid van het extraheren van 52 Star Rating-attributen met behulp van 'kant-en-klare' gegevens, waarvan 34 AiRAP-geaccrediteerd zijn voor verder gebruik.
 • Een accreditatiekader opgezet om hetzelfde te doen voor andere gegevensbronnen en leveranciers.
 • In kaart gebrachte wegen met 75% aan voertuigbewegingen voor de staat NSW.
 • Een ‘lichte’ Star Rating-methode opgezet voor netwerkscannen voor lokale overheidswegen, en
 • Potentiële dataproviders in kaart gebracht en geschatte kostenbesparingen en efficiëntiewinsten door het gebruik van nieuwe databronnen en extractiemethoden.

Fase 2
Voortbouwend op deze resultaten wordt een tweede projectfase voorgesteld, die:

 • Verder ontwikkelen van mogelijkheden voor attribuutgegevens, met name snelheids- en stroomattributen
 • Controlelampje Sterbeoordelingen voor wegennetwerken van lokale overheden
 • Ga door met het verfijnen van AiRAP-ready attribuut- en categoriedefinities en extractietechnieken
 • Gebruik een datagedreven methode om kwetsbare weggebruikersstromen te modelleren
 • De datamarktplaats verder ontwikkelen

Lees meer over de projectmethodologie, bevindingen en volgende stappen in het eindrapport, AiRAP-automatisering voor de Australische verkeersveiligheid.

Voor meer informatie over AiRAP en wereldwijde R&D-ontwikkelingen om de versnelde en intelligente verzameling van verkeersveiligheidsgerelateerde gegevens te bevorderen, gaat u naar https://irap.org/project/ai-rap/

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!