Selecteer een pagina

Ter ondersteuning van het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid 2021-2030 heeft iRAP een nieuw Veiligheidsinzichtenverkenner. De Explorer werpt een licht op de ware omvang van het verkeerstrauma, de veiligheid van de wegen in de wereld en de positieve impact die kan worden gemaakt met gerichte investeringen.

De iRAP Road Safety Explorer is een update van wat voorheen bekend stond als de tool ‘Vaccines for Roads’, en bevat nieuwe iRAP Star Rating en belangrijke prestatiestatistieken, nieuwe schattingen van de soorten verkeersongevallen die in elk land voorkomen en die kunnen worden opgesplitst per leeftijdsgroep en geslacht, en nieuwe regionale filters, onder meer voor UNICEF-regio's en regio's van het Road Safety Observatory.

Een licht werpen op de cijfers van verkeerstrauma's

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen elke dag ruim 3.600 mensen om het leven bij verkeersongevallen, en lopen naar schatting ruim 100.000 mensen dagelijks verwondingen op.

Afgezien van de emotionele impact van ernstige ongevallen, zijn de kosten van noodhulp, traumaafdelingen en langdurige gezondheidszorg voor slachtoffers van verkeersongevallen enorm. Uit claimgegevens van de Transport Accident Commission (TAC) blijkt dat meer dan de helft van alle kosten zich meer dan twee jaar na een ongeval voordoen, diep verborgen in de gezondheidszorg- en socialezekerheidsstelsels.

Wereldwijd bestaat er echter een aanzienlijke kloof in het bewijsmateriaal en de gegevens over verkeersgewonden en de kosten daarvan. Om het debat over de juiste schaal van reactie op dit enorme niveau van trauma en kosten te helpen ondersteunen, heeft iRAP gebruik gemaakt van gegevens van de WHO, TAC, het Institute for Health Metrics and Evaluation en het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Schattingen op laag niveau van de soorten verwondingen waarvan we verwachten dat ze zich in elk land ter wereld voordoen, en de kosten ervan.

Voorbeelden van belangrijke schattingen van trauma bij verkeersongevallen zijn:

 • Jaarlijks worden 1,32 miljoen mensen gedood; 3,5 miljoen mensen zullen waarschijnlijk levensveranderend hersenletsel oplopen; 80.000 mensen lijden aan verlamming; 160.000 verliezen ledematen of zijn matig of ernstig verbrand; 10.000 mensen verliezen hun gezichtsvermogen en 9,5 miljoen mensen breken botten.
 • Er wordt geschat dat verkeersdoden en -gewonden jaarlijks wereldwijd meer dan 2 biljoen dollar kosten. Bijna tweederde – houdt verband met niet-dodelijke verwondingen.
 • Elke dag worden naar schatting 16.300 mensen van 19 jaar of jonger gedood of gewond, waarvan velen lijden aan vaak invaliderende verwondingen zoals hersenletsel, breuken, quadriplegie en inwendige verwondingen.
 • Sterfgevallen en verwondingen voor mensen van 19 jaar of jonger kosten naar schatting $717 miljoen per dag, terwijl ernstig hersenletsel alleen al naar schatting $192 miljoen per dag kost.
 • Ruim driekwart van de doden bij verkeersongevallen is man. Er wordt geschat dat verkeersongevallen waarbij mannen betrokken zijn de wereldeconomie elk jaar meer dan $1,7 biljoen kosten, en bijna een derde van deze kosten (28%) wordt gedragen door ongevallen waarbij jonge mannen tussen de 15 en 29 jaar betrokken zijn.

Greg Smith, Global Program Director bij iRAP zei: “Verkeersdoden zijn weliswaar tragisch, maar slechts het topje van de ijsberg. Elke dag lopen tienduizenden mensen bij verkeersongevallen vaak levensveranderende verwondingen op, zoals ernstig hersenletsel, quadriplegie, breuken, inwendig letsel en brandwonden.

“De Safety Insights Explorer werpt licht op het enorme trauma dat vrouwen, mannen, meisjes en jongens dagelijks ondergaan, en dient als inspiratie om meer te doen en meer te investeren in inspanningen om de verkeersveiligheid te verbeteren.”

Hoe veilig zijn onze wegen?

De Safety Insights Explorer helpt ook verklaren waarom verkeersongevallen wereldwijd nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van overlijden en letsel zijn. Hiermee kunnen gegevens worden onderzocht die zijn verzameld met behulp van de iRAP-methodologie door partners over meer dan 500.000 km aan wegen in 84 landen.

Uit de gegevens blijkt dat de meeste wegen in de 1- of 2-sterrencategorieën met een hoger risico zijn ingedeeld. Terwijl bijna de helft van het totale reisvoertuigverkeer 3 sterren of beter is, liggen de percentages veel lager voor kwetsbare motorrijders, voetgangers en fietsers. iRAP Star Ratings weerspiegelen het risico dat betrekking heeft op een individuele weggebruiker. 1-Ster wegen hebben het grootste risico en 5-Ster wegen het laagste risico.

 • 17% van het voetgangersverkeer vindt plaats op wegen met een score van 3 sterren of beter.
 • 23% van het fietsverkeer vindt plaats op wegen met een score van 3 sterren of beter.
 • 28% van de motorrijdersbewegingen vindt plaats op wegen met een score van 3 sterren of beter.
 • 49% van het reizen van voertuiginzittenden vindt plaats op wegen met een score van 3 sterren of beter.

Uit de gegevens voor de belangrijkste prestatie-indicatoren voor de infrastructuur, die ten grondslag liggen aan de Star Ratings, blijkt dat er een aanzienlijke behoefte bestaat aan verbetering van de faciliteiten die het risico op overlijden en letsel verminderen:

 • 7% van de wegen waar voetgangers aanwezig zijn en snelheden van 40 km/u of meer zijn, hebben formele trottoirs.
 • 8% van de wegen waar fietsers aanwezig zijn en snelheden van 40 km/u of meer zijn, beschikken over fietsvoorzieningen.
 • Minder dan 1% van de wegen waar motorrijders aanwezig zijn en snelheden van 60 km/u of meer zijn, beschikken over voorzieningen voor motorfietsen.
 • 24% van de wegen met een snelheid van 80 km/u of meer zijn verdeeld.
 • 29% van de kruispunten met een snelheid van 60 km/u of meer hebben beveiligde afslagvoorzieningen.
 • 23% van de wegen met een snelheid van 80 km/u of meer heeft geen gevaarlijke bermen.

De gegevens benadrukken ook de grote kloof die bestaat tussen lage- en hoge-inkomenslanden. Terwijl bijvoorbeeld meer dan de helft (51%) van het verkeer plaatsvindt op wegen met een score van 3 sterren of beter voor voetgangers in stedelijke gebieden in landen met een hoog inkomen, bedraagt het overeenkomstige aantal slechts 29% in landen met een laag inkomen.

Greg zei: “Veiligheidsbehandelingen voor wegeninfrastructuur zijn als vaccins voor wegen; als ze consequent worden toegepast, kunnen ze dood en letsel uitroeien. Beproefde behandelingen zoals het kalmeren van het verkeer, veiligheidsbarrières, fietspaden, voetpaden en oversteekplaatsen kunnen een diepgaand effect hebben op de veiligheid van een wegomgeving.

“De gegevens in de Safety Insights Explorer wijzen duidelijk op de enorme kans die we hebben om levens te redden en verwondingen te voorkomen met bewezen en effectief snelheidsbeheer en infrastructuurverbeteringen.”

Investeren voor impact

Het Global Plan for the Decade of Action heeft tot doel het aantal verkeersdoden en -gewonden te halveren en Global Road Safety Performance Target 4 is dat alle wegontwerpen en 75%-ritten op bestaande wegen voor iedereen een score van 3 sterren of beter krijgen.

Om het debat over investeringen in veilige snelheden en infrastructuur te ondersteunen, bevat de Safety Insights Explorer ‘business cases’ voor investeringen om de Global Road Safety Performance Target 4 te bereiken.

Uit de businesscases blijkt dat:

 • Als elk land de doelstellingen van het Global Plan voor veiligere wegen zou halen, zouden er jaarlijks meer dan 450.000 levens gered worden – ruim 1.200 levens per dag.
 • Investeringen van slechts 0,1-0,2% bbp per jaar tot 2030 zullen dit ongelooflijke resultaat ontsluiten met $8 aan voordelen voor elke geïnvesteerde $1.
 • De voordelen zouden het hoogst zijn in lage- en middeninkomenslanden, waar de traumacijfers het hoogst zijn.

Greg zei: “Overheden, ontwikkelingsbanken, donoren en de particuliere sector hebben elk een rol te spelen bij het mobiliseren van de duurzame investeringen die nodig zijn om ernstige verkeerstrauma's uit te roeien en verreikende economische, financiële en sociale voordelen te ontsluiten.

“Er zijn weinig betere investeringen dan in veiligere wegen en veilige snelheden. Toch zijn de investeringen nog niet opgewassen tegen de omvang van deze vermijdbare volksgezondheidscrisis. Momenteel wordt voor elke $100 aan ongevalsgerelateerde kosten slechts $1-3 geïnvesteerd in de preventie van verkeerstrauma’s.”

Over de Safety Insights Explorer

De iRAP Safety Insights Explorer is een update van wat voorheen bekend stond als de Vaccines for Roads iRAP Big Data Tool. De Explorer stelt mensen in staat om met de gegevens te communiceren en te filteren op land, regio (bijv. WHO, UNICEF, Road Safety Observatory en EU) en inkomensniveau van het land, leeftijd en geslacht van het slachtoffer, type landgebruik, type landelijk/stedelijk gebied, voertuigstroom en type rijbaan.

De iRAP Safety Insights Explorer is geproduceerd door de wereldwijde liefdadigheidsinstelling voor verkeersveiligheid, International Road Assessment Programme (iRAP), met de steun van de Australian Transport Accident Commission en de FIA Foundation.

Naarmate er nieuwe gegevens beschikbaar komen, zoals in updates van het Global Status Report for Road Safety, wordt de iRAP Safety Insights Explorer bijgewerkt.

Ga naar om de tool te verkennen https://irap.org/road-safety-insights/

Voor mediavragen kunt u contact opnemen met:

Judy Williams, mondiaal programma- en communicatiemanager, iRAP
E-mail judy.williams@irap.org (gevestigd Brisbane)

Ongeveer iRAP

iRAP is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met de visie voor een wereld zonder risicovolle wegen. De liefdadigheidsinstelling is actief in meer dan 100 landen en werkt samen met overheden, ontwikkelingsbanken, mobiliteitsclubs, de industrie, onderzoeksorganisaties en NGO's op het gebied van verkeersveiligheid om hen de gratis methodologie, hulpmiddelen, systemen en training en ondersteuning te bieden om hun wegen veiliger te maken. De Star Rating Methodologie van iRAP biedt een eenvoudige en objectieve maatstaf voor het veiligheidsniveau dat 'ingebouwd' is op de weg voor inzittenden van voertuigen, motorrijders, fietsers en voetgangers. Een 1-sterrenweg is het minst veilig en een 5-sterrenweg het veiligst. iRAP en zijn partners hebben de veiligheid van ruim $96 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen beïnvloed, hebben ruim 1,4 miljoen kilometer aan wegen en ontwerpen met een ster beoordeeld, plus 1.028 scholen, hebben risico's in kaart gebracht over 1,6 miljoen kilometer en hebben bijna 60.000 mensen wereldwijd getraind. iRAP is het overkoepelende programma voor regionale wegbeoordelingsprogramma's, waaronder EuroRAP, ChinaRAP, AusRAP, usRAP, KiwiRAP, IndiaRAP, BrazilRAP, Zuid-Afrika RAP, ThaiRAP, TanRAP en MyRAP en wordt financieel ondersteund door de FIA Foundation, Global Road Safety Facility en FedEx.

irap.org 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!