Selecteer een pagina
De eerste van Australië Nationaal Actieplan Verkeersveiligheid 2023-2025 voor de Nationale Verkeersveiligheidsstrategie 2021–2030 is uitgebracht met sterbeoordelingsdoelstellingen en viert de verkeersveiligheidsverbeteringen op de Midland Highway in Tasmanië, waarbij drie sterren of beter zijn bereikt om levens te redden en ernstig letsel te verminderen.

Het plan stelt een veiligheidskernprestatie-indicator (KPI) vast om het aandeel van het reizen op alle nationale snelwegen en op het hogesnelheidsnetwerk (≥ 80 km/u) te vergroten om te bereiken dat 80 procent van het reizen wordt erkend als 3-sterren (of gelijkwaardig risicobeoordeling) of beter.

De KPI meet het succes van de infrastructuurplanning en -investeringen, de regionale en afgelegen verkeersveiligheid, de verkeersveiligheid van zware voertuigen en op de werkplek en de veiligheid van kwetsbare weggebruikers.

Op het gebied van infrastructuurplanning en investeringen omvat het plan de volgende verplichtingen:

 

Casestudy: Midland Highway in Tasmanië

In de zuidelijke staat Tasmanië, onder de Midland Highway 10-jarig actieplanInvesteren de Australische en Tasmaanse regeringen ruim $550 miljoen Australische dollar in veiligheidsverbeteringen om levens te redden op de belangrijkste noord-zuid snelweg van Tasmanië.

Het Midland Highway Action Plan wordt ondersteund door de Safe System-benadering, waarbij wordt onderkend dat de wegeninfrastructuur moet worden ontworpen om zowel de kans op ongevallen als de ernst van ongevallen te verminderen als ze zich toch voordoen.

Het doel van de 10-jarige investering is om over de gehele lengte van de snelweg minimaal 3 sterren te behalen. Om dit te bereiken wordt een aantal wegbehandelingen toegepast, zoals flexibele barrières, verbrede bermen, het wegnemen van gevaren langs de weg, het verbeteren van kruispunten, het opnieuw uitlijnen van krappe bochten en het bieden van extra inhaalstroken en rustplaatsen.

De laatste werkzaamheden zullen naar verwachting in de zomer van 2024/2025 worden afgerond.

Midland Highway in Tasmanië (bron afbeelding: Tasmaanse regering)

 

Hoewel het actieplan dit erkent “de cruciale noodzaak om de nationale verkeersveiligheidsgegevens te verbeteren en de wetenschappelijke basis te versterken voor beslissingen over de meest efficiënte en effectieve manieren om betere resultaten op het gebied van de verkeersveiligheid te bereiken”, de grootste auto-organisatie van Australië, The Australische Automobiel Vereniging (AAA) zegt dat het niet ver genoeg gaat.

In een mediaverklaring die eerder deze maand werd uitgebracht, zegt de AAA dat het plan er niet in slaagt om transparantiehervormingen tot stand te brengen die eerder en herhaaldelijk werden aanbevolen door onafhankelijke onderzoeken, overheidsbeoordelingen en deskundig advies.

Volgens de AAA: “Een van de grootste obstakels voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in dit land is het niet publiceren van cruciale verkeersveiligheidsgegevens die Australiërs in staat zouden kunnen stellen te beoordelen of staats- en federale overheden investeren in de juiste projecten om de verkeersveiligheid te verbeteren. Australiërs weten dat het aantal verkeersdoden blijft stijgen. Maar we hebben geen informatie over het aantal ernstig gewonden, de exacte locatie van onze gevaarlijkste zwarte plekken of de veiligheidsbeoordeling van de weg. Staten en territoria beschikken over deze informatie, maar deze wordt niet openbaar gemaakt.”

Michael Bradley, Managing Director van AAA, zei: “Automobilisten en belastingbetalers hebben recht op volledige transparantie van verkeersveiligheidsgegevens, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat overheden schaars publiek geld investeren daar waar dit het meest nodig is om veiligheidsresultaten te behalen. De nieuwe federale regering heeft een gouden kans om de draaiknop op het gebied van de verkeersveiligheid opnieuw in te stellen door haar subsidies voor wegenfinanciering aan staten afhankelijk te maken van de transparantie van verkeersveiligheidsgegevens. Maar dit rapport zwijgt over de kwestie van op feiten gebaseerde wegenfinanciering.”

Uit nieuwe gegevens blijkt dat het aantal verkeersdoden in het land in de twaalf maanden tot 31 januari 2023 met 7,3% is gestegen. AAA heeft opgeroepen tot een dringender reactie van de regering.

iRAP CEO Rob McInerney was een van de drie belangrijkste adviseurs Het Australische Nationale Verkeersveiligheidsonderzoek in 2018 omvatte dit twaalf aanbevelingen om de last van verkeersongevallen in het land te transformeren en levens te redden.

Door samen te werken blijft iRAP AusRAP-partners ondersteunen bij het ontwikkelen van een nationale RAP-strategie en het bieden van de gratis tools, training en ondersteuning voor collaboratieve innovatie om wegen met een hoog risico in het land te elimineren.

 

Over AusRAP

Het AusRAP-programma, geleid door Oostenrijk, heeft 424.861 km aan wegen en ontwerpen beoordeeld, wat van invloed is op de veiligheid van $15,9 miljard aan investeringen in wegeninfrastructuur, waaronder een nationaal Safer Roads-programma van $3 miljard, dat doelstellingen omvat voor 3-sterren of betere prestaties.

Beleidsdoelstellingen voor het beoordelen van sterren zijn vastgelegd in 14 nationale en nationale beleidsdocumenten, waaronder de Australische Nationale Verkeersveiligheidsstrategie 2021-2030, het Nationale Verkeersveiligheidsactieplan 2023-2025, de Zuid-Australische Verkeersveiligheidsstrategie tot 2031, het Verkeersveiligheidsplan in New South Wales, Victoriaans Verkeersveiligheidsplan 2021-2023 en richtlijnen voor het pilotprogramma voor het upgraden van afgelegen wegen van de Australische overheid 2021 helpen de veiligheid van miljarden dollars aan investeringen in wegenverbetering te garanderen. Zie het beleid hier.

AusRAP-partners leiden op kunstmatige intelligentie gebaseerde verkeersveiligheidsbeoordelingen (AiRAP) En ARRB is één van de 11 iRAP Centers of Excellence wereldwijd helpen vorm te geven aan de empirisch onderbouwde mondiale veiligheidsnorm en -instrumenten voor weginfrastructuur.

In Australië hebben 3.123 mensen training gekregen in de iRAP-methodologie tijdens evenementen die lokaal werden georganiseerd, en 511 mensen hebben geprofiteerd van de wereldwijde/online-training van iRAP.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!