Selecteer een pagina

De Reial Automobil Club de Catalunya (RACC) heeft de 21e editie gepresenteerd van zijn jaarlijkse wegbeoordelingsstudie, waarin nog een jaar lang het ongevalspercentage op het Catalaanse wegennet van Spanje wordt geanalyseerd.

In Catalonië wordt sinds 2002 jaarlijks de prestatie bijgehouden. In deze editie is 6.373 km interstedelijke snelwegen geanalyseerd die eigendom zijn van de staat, de particuliere sector en gemeenten, wat neerkomt op 92% van de wegmobiliteit in Catalonië.

Uit de evaluatie blijkt dat met het herstel van de mobiliteit het aantal dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden stijgt, maar zonder terug te keren naar het niveau van vóór de pandemie.

De RACC en andere Europese clubs die lid zijn van de Internationale Automobielfederatie (FIA) gebruiken de iRAP-methodologie binnen de EuroRAP Road Assessment-programma het analyseren van het risico op ongevallen op wegen met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren.

De methodiek vergelijkt het aantal ernstige ongevallen en dodelijke slachtoffers dat de afgelopen drie jaar op een wegvak heeft plaatsgevonden met de hoeveelheid voertuigen die daarop circuleert (in termen van gemiddelde dagelijkse verkeersintensiteit, IMD).

Uit de beoordeling, uitgevoerd in samenwerking met de Servei Català de Trànsit, het Departement van Territorium van de Generalitat de Catalunya en de Diputació de Barcelona, kwam het volgende naar voren:

Belangrijkste bevindingen en conclusies

 • In Catalonië is de ernst van de ongevallen de afgelopen twintig jaar afgenomen in termen van dodelijke slachtoffers, die in het jaar 2.000 bijna 700 bereikten en in het laatste geregistreerde jaar 157 bedroegen.
 • De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld het aantal dodelijke slachtoffers tegen 2030 te halveren ten opzichte van 2020. In de afgelopen tien jaar zijn de sterfgevallen op het Catalaanse wegennet met ruim 50% verminderd: in 2010 kwamen 266 mensen om het leven bij verkeersongevallen, terwijl in 2020 volgens gegevens van de Servei Català de Trànsit waren er 123 dodelijke slachtoffers. Dit succes is slechts schijnbaar gebleken, aangezien het het gevolg is van de verminderde mobiliteit als gevolg van de COVID-19-pandemie. Nu de mobiliteit zich heeft hersteld, is het aantal dodelijke slachtoffers weer gestegen, maar zonder het niveau van 2019 te bereiken.
 • Voor het geanalyseerde netwerk (dat 53% van het totale netwerk en 92% van de wegmobiliteit in Catalonië vertegenwoordigt) vinden 75% van de ongevallen met doden en ernstig gewonden plaats op de wegen.
 • In het driejaar 2019-2021 zijn de ernstige en dodelijke ongevallen met 8,7% afgenomen. De mondiale wegmobiliteit is met 3,0% afgenomen. Deze variaties tonen de effecten van COVID-19 in 2020 en begin 2021 en zorgen ervoor dat het risico met 6,1% is afgenomen in het totale geanalyseerde netwerk.
 • “Hoge” en “zeer hoge” risicokilometers vertegenwoordigen 25% van het netwerk, vier procentpunten minder dan in de voorgaande periode van drie jaar. In Barcelona steeg het aantal kilometers met “hoog” en “zeer hoog” risico met 2 punten, in Girona daalden ze met 9 procentpunten, in Lleida 6 en in Tarragona 5. Tarragona blijft de demarcatie met het laagste percentage kilometers met “hoog” en “zeer hoog” risico (20%) en Lleida met meer kilometers hoog risico (28%)
 • Conventionele onverdeelde snelwegen (met één rijstrook in elke richting) verzamelen bijna alle secties met een “zeer hoog”, “hoog” en “gemiddeld” risico. Aan de andere kant hebben op verdeelde wegen (snelwegen en snelwegen) vrijwel alle trajecten een “laag” of “zeer laag” risico.
 • De kans op een ernstig of dodelijk ongeval is op een onverdeelde weg vier maal groter dan op een onverdeelde weg.
 • De weg BP-1417 (L'Arrabassada) is opnieuw het traject met de hoogste gevarenindex in Catalonië, vanwege het hoge aantal motorongevallen. Bij 88% van de ongevallen met doden en ernstig gewonden is minimaal één motorfiets betrokken.
 • Dit jaar heeft 608 km een risico gelijk aan nul. Daarom hebben zich in 9.5% van het geanalyseerde netwerk de afgelopen drie jaar geen dodelijke of ernstige ongevallen voorgedaan.
 • Voor het zevende jaar op rij ligt het traject met de ernstigste ongevallen per kilometer (zonder rekening te houden met het passerende verkeer) op de C-58 tussen Barcelona en Cerdanyola.
 • Het netwerk is verdeeld in 428 secties die worden bestudeerd. In de 10 trajecten met de meeste ongevallen is sprake van een zeer hoog aantal motor- en bromfietsongevallen: gemiddeld was bij 79% van de ongevallen met doden en ernstig gewonden een motor- of bromfiets betrokken. Ruim de helft van de dodelijke slachtoffers waren motorrijders.
 • Gedurende de door dit onderzoek geanalyseerde periode van drie jaar was bij 45% van alle verkeersongevallen met doden en ernstig gewonden ten minste één motorfiets of bromfiets betrokken.
 • 50% van de ernstige en dodelijke motorongelukken zijn geconcentreerd in 12,4% van de lengte van het netwerk (789 km).
 • De secties met de meeste fietsongevallen liggen allemaal in de afbakening van Barcelona.
 • Het traject met de hoogste concentratie zware voertuigongevallen bevindt zich op de A2, die met vier trajecten wederom bovenaan de lijst staat met de zwaarste voertuigongevallen.

De noodzaak om de verkeersveiligheid te verbeteren en, als gevolg daarvan, het ongevalsrisico terug te dringen, is van cruciaal belang in Catalonië en de rest van Europa.

Investeringen in infrastructuur en de bevordering van opleidings- en bewustmakingscampagnes gericht op bestuurders van alle soorten voertuigen zijn essentieel om deze verbeteringen te verwezenlijken.

Neem voor meer informatie per e-mail contact op met Cristian Bardaji, directeur mobiliteitsgebied, RACC cristian.bardaji@racc.es

Afbeelding tegoed: RACC

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!