Selecteer een pagina

Het economische beleid voor het beoordelen van investeringen in reizen is achterhaald, het geeft prioriteit aan snel en gemakkelijk autoverkeer en weerspiegelt niet de moderne veilige en duurzame waarden. Het is tijd om ons opnieuw te concentreren op het bieden van veilige, duurzame en inclusieve mobiliteit alle weggebruikers, blijkt uit een rapport dat vandaag is gepubliceerd door de Stichting Verkeersveiligheid.

Investeren in veiligere mobiliteit: gericht op investeringen in het Britse wegennetwerk zegt dat vergeleken met de gegevens van vóór de Covid-19-crisis het aantal dodelijke en ernstige slachtoffers is gedaald, maar dat een terugkeer naar het aantal sterfgevallen en ernstige verwondingen van vóór de pandemie te verwachten is. De recente stijgingen van de kosten van levensonderhoud kunnen echter van invloed zijn op de toekomstige verkeersniveaus, reissnelheden en daaropvolgende slachtoffers, en we kunnen nog een effect zien dat wordt veroorzaakt door de toegenomen mate van thuiswerken, die nu voor velen ingebed is, na de Covid-19-crisis.

“Dit is het moment om te investeren in onze wegeninfrastructuur om een veiligere en duurzamere mobiliteit voor alle weggebruikers te ondersteunen”, zegt dr. Suzy Charman, uitvoerend directeur van de Road Safety Foundation, en een van de auteurs van het rapport. “Dit zal de druk op onze gezondheidszorgdiensten verminderen en tegelijkertijd de eisen op het gebied van milieu, gezondheid en kosten van levensonderhoud ondersteunen.”

Maatregelen op het gebied van de wegeninfrastructuur die het risico op dodelijk en ernstig letsel verminderen, zijn goed begrepen en de beleggingsrendementen zijn overtuigend. Maatregelen zoals het beschermen of vrijmaken van bermen, het scheiden van voertuigen die in tegengestelde richtingen rijden en het veiliger ontwerpen van kruispunten bieden grote kansen om levens te redden. Het ondersteunen van veiliger lopen en fietsen door het aanbieden van aparte voorzieningen of het verlagen van de voertuigsnelheid is van cruciaal belang om de modal shift te stimuleren en het aantal sterfgevallen en gewonden voor deze belangrijke gebruikersgroepen terug te dringen.  

Volgens het jaarlijkse rapport van de liefdadigheidsorganisatie over het in kaart brengen van het ongevalsrisico zijn de argumenten voor investeringen in systematische en geplande vermindering van ongevallen even sterk als altijd.

Het rapport belicht tien procent van de snelwegen en “A”-wegen die duidelijke investeringsprioriteiten zijn. Er zijn sterke argumenten voor investeringen, met gunstige investeringsopties in heel Groot-Brittannië die niet alleen levens zouden redden, maar ook een deel van de immense maatschappelijke verliezen zouden aanpakken die elk jaar te wijten zijn aan verkeersongevallen (ongeveer £30 miljard in 2021).

De meest verbeterde routes van Groot-Brittannië

Er zijn 52 routes die aanzienlijk zijn verbeterd tussen de eerste dataperiode (2015 tot 2017) en de volgende (2018 tot 2020), een totale weglengte van ruim 1.200 kilometer. Tussen de twee perioden van drie jaar daalde het aantal dodelijke en aangepaste ernstige ongevallen op deze routes met 61% van 1.058 naar 404. De jaarlijkse maatschappelijke waarde van de voorkomen ongevallen bedroeg ruim £110 miljoen, ofwel ruim £90.000 per kilometer weg lengte, met een maatschappelijke waarde van meer dan £1,6 miljard over twintig jaar. Enkele voorbeelden van aanzienlijk verbeterde routes zijn:

Hoewel een klein aantal verbeteringen betrekking had op de verbreding van de weg of de aanleg van een stadsrondweg, zijn de meeste bescheiden: straatverlichting, een betere indeling van kruispunten voor voetgangers, vernieuwde wegmarkeringen, betere camerahandhaving en gerichte, plaatselijke verlagingen van de snelheidslimieten.

Ook de Stichting Verkeersveiligheid verzorgt een interactief hulpmiddel waar gebruikers de veiligheidsbeoordeling van A-wegen en snelwegen in hun omgeving kunnen opzoeken.

Over de Stichting Verkeersveiligheid (RSF)

De Road Safety Foundation (RSF) is een Britse liefdadigheidsinstelling, opgericht in 1986, die tot doel heeft verkeerstrauma's te helpen verminderen door de implementatie van een veilig wegvervoersysteem door:

  • Het identificeren van investeringspakketten die waarschijnlijk een hoog rendement zullen opleveren en het analyseren van de veiligheidsprestaties van wegen in de loop van de tijd.
  • Het bieden van de aanpak, instrumenten en training die nodig zijn om wegbeheerders te ondersteunen bij het nemen van een proactieve aanpak om verkeersrisico's te verminderen.
  • Onderzoek doen om kennis en beleid te bevorderen.
  • De afgelopen twintig jaar heeft de liefdadigheidsinstelling bijzondere aandacht besteed aan een veiligere wegeninfrastructuur door de oprichting van het European Road Assessment Program en de ontwikkeling van de International Road Assessment Programme (iRAP) en de bijbehorende protocollen voor het meten van de veiligheid van de infrastructuur. De RSF is verantwoordelijk voor het leiden van het Road Assessment Program in het Verenigd Koninkrijk, en haar werk dient als model voor wat kan worden bereikt, waarbij belangrijk onderzoek en innovatie worden overgenomen in RAP-programma's over de hele wereld.

Onlangs heeft het goede doel:

  • Ondersteunde het Safer Roads Fund van DfT bij het uitvoeren van onderzoeken naar de 50 lokale 'A'-wegen met het hoogste risico in Engeland, het trainen van lokale autoriteiten en het modelleren van de impact van plannen die samen de investeringsportefeuille van £ 100 miljoen vormden
  • Ondersteuning en technisch inzicht geboden aan nationale snelwegen in hun SRN-brede iRAP-initiatief
  • Leidde het rapport van de Task Force Oudere Chauffeurs met steun van de overheid om de nationale Strategie voor Oudere Chauffeurs ter ondersteuning van veilig rijden tot op hoge leeftijd te ontwikkelen

Voor meer informatie bezoek www.roadsafetyfoundation.org
Twitter: @saferoaddesign

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!