Selecteer een pagina

VN-lidstaten hebben een Politieke verklaring tijdens de allereerste ooit Bijeenkomst op hoog niveau over het verbeteren van de mondiale verkeersveiligheid. De Verklaring is een verbintenis van alle landen om de doelstellingen waar te maken Tien jaar actie op het gebied van verkeersveiligheid, waardoor het aantal doden en ernstig gewonden tegen 2030 is gehalveerd.

Samen met toonaangevende verkeersveiligheidsorganisaties en in overeenstemming met de Verklaring van de Global Alliance of NGOs for Road Safetyverwelkomt iRAP de Verklaring, erkent de uitdagende omstandigheden waaronder over de Verklaring werd onderhandeld, maar roept landen ook op om:

 • Implementeer duidelijke, specifieke, op bewijs gebaseerde acties die consistent zijn met de Globaal plan, te beginnen met limieten van 30 km/uur waar mensen zich verplaatsen, leven en spelen, en het definiëren van rollen en verantwoordelijkheden, gebruikmakend van bestaande kaders, zoals de Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid;
 • Geef prioriteit aan alomvattende overheidsfinanciering, inclusief coördinatie van bilaterale en ontwikkelingsfinanciering, met jaarlijkse rapportage over de implementatie van nationale verkeersveiligheidsstrategieën die alle aspecten van de verkeersveiligheid bestrijken. Veilig systeemen ervoor te zorgen dat de veiligheid van alle weggebruikers, vooral voetgangers en fietsers, een verplicht onderdeel is van alle investeringen in het wegvervoer en de infrastructuur (volgens de technische normen die zijn vastgelegd in de Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid 3 en 4);
 • Samenwerken met belanghebbenden en gemeenschappen, vertegenwoordigd door NGO's, jongeren, over het hoofd geziene groepen, waaronder vrouwen en mensen met een handicap, en andere gemeenschapspartners, betrekken bij verkeersveiligheid, transport en infrastructuurplanning, besluitvorming en implementatie;
 • Toon verantwoordelijkheid op regionaal, nationaal en mondiaal niveau. We zijn bemoedigd dat de Verklaring voortgangsrapportage schetst (tijdens de 78e en 80e Algemene Vergadering van de VN en een tweede bijeenkomst op hoog niveau in 2026) om het momentum en de verantwoordelijkheid voor de doelstelling voor 2030 te behouden. Wij moedigen de Algemene Vergadering van de VN aan om voortgangsrapportage over financieringstoezeggingen en investeringen in verkeersveiligheid als sleutelelement op te nemen tijdens deze sessies.

Greg Smith, Global Program Director van iRAP, zei: “Veilige snelheden en een wegeninfrastructuur van drie sterren of beter zullen essentieel zijn voor het succes van het decennium van actie. Wegenontwerpen die erkennen dat fouten en verkeerde inschattingen deel uitmaken van het menszijn, redden levens en helpen gemeenschappen bloeien.”

"De Tienstappenplan voor een veiligere wegeninfrastructuur, dat is opgericht door partners in de UN Road Safety Collaboration, biedt een basis voor het creëren van veilige, leefbare wegomgevingen. Het kan landen helpen bij hun inspanningen om ervoor te zorgen dat nieuwe en verbeterde wegen voldoen aan Doelstelling 3 en op resultaten gebaseerde financiering te mobiliseren om Doelstelling 4 te bereiken.”

“Er is ook behoefte aan een sterke coördinatie van internationale organisaties om landen gedurende het hele decennium te ondersteunen.

Voortbouwend op de vier punten uit de Alliantieverklaring moedigt iRAP de lidstaten aan zich te engageren voor:

 • Implementeren de Tienstappenplan voor een veiligere wegeninfrastructuur, dat de actie en resultaten voor elk land op maat maakt, vormt de basis voor een veilig wegenontwerp dat voldoet aan Doelstelling 3, zodat alle nieuwe wegen drie sterren of beter moeten zijn voor alle weggebruikers, en mobiliseert gecoördineerde binnenlandse en internationale, op resultaten gebaseerde financiering om Doelstelling 4 te bereiken dat in 2030 75% aan reizen op een veilig niveau moet zijn voor alle weggebruikers.
 • Ontwikkelen een mondiaal strategisch plan voor verkeersveiligheid dat de verwezenlijking van de doelstellingen ondersteunt Globaal plan voor het decennium van actie voor verkeersveiligheid en schetst de specifieke rollen en verantwoordelijkheden van de multinationale agentschappen, waaronder de VN, ontwikkelingsbanken, hulporganisaties en NGO's, op een goed uitgeruste, gecoördineerde en geharmoniseerde manier om alle mondiale verkeersveiligheidsdoelstellingen te verwezenlijken. Prestatiedoelstellingen.
 • Vestigen multi-institutionele investeringsplatforms voor verkeersveiligheid in elke regio die de noodzakelijke en efficiënte gegevensverzameling, business case-ontwikkeling, investeringen, capaciteitsopbouw en monitoringcapaciteiten coördineren die nodig zijn om nationale, bilaterale en ontwikkelingsgerichte, resultaatgerichte financiering in elk klantland te ondersteunen dat de verwezenlijking van alle mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid ondersteunt.

iRAP staat klaar om partners en overheden te ondersteunen bij hun inspanningen om het aantal verkeersdoden en -gewonden in 2030 wereldwijd te halveren.

De bijeenkomst op hoog niveau wordt gehouden van 30 juni tot 1 juli in New York en brengt de hoofden van de VN-lidstaten, ministers, permanente VN-missies en geselecteerde belanghebbenden op het gebied van de verkeersveiligheid samen, waaronder vertegenwoordigers van iRAP. Het thema van de bijeenkomst is ‘2030 Horizon voor verkeersveiligheid: een decennium van actie en resultaat garanderen’ en weerspiegelt de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de VN om het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 te halveren.

Voor meer informatie:

 • Lees de verklaring hier
 • Over de VN-bijeenkomst op hoog niveau over verkeersveiligheid hier
 • Download het Globaal Plan voor het Decennium van Actie voor Verkeersveiligheid hier
 • Lees hoe veiliger wegen voorkomen in het Mondiaal Plan, hier.

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!