Selecteer een pagina

In februari gaven we het Lunchtime-seminarpodium aan EuroRAP-leden en partners om een overzicht van hun programma en relevante ontwikkelingen te delen. Het forum bood onderdak aan presentatoren uit Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Cyprus, Italië, Servië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en trok 78 registraties uit 31 landen.

Spanje, Catalonië:
Christian Bardají van de grootste autoclub van Spanje RACC Mobiliteitsclub vatte 20 jaar EuroRAP in Catalonië samen. Het uitgebreide risicokarteringswerk, met de nadruk op ongevallen met motorfietsen en zware bedrijfsvoertuigen, toonde hen de weg naar wegverbeteringen die resulteerden in een vermindering van het gemiddelde aantal ongevallen met dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden met 72,2% in de jaren 1998-2000 en 2018-2020. De afgelopen 15 jaar hebben ze ook gedetailleerde analyses uitgevoerd van de risico's op gescheiden wegen (snelwegen en snelwegen) en conventionele wegen, waaruit bleek dat het risico op een ernstig of dodelijk ongeval op een conventionele weg vier keer hoger is dan op een gescheiden weg in Nederland. Catalonië.

Cyprus:
Stelios Efstathiadis van Transportation Solutions, de technische leiding van EuroRAP in Cyprus, introduceerde eerst de verkeersveiligheidscoördinatiegroep op Cyprus en concentreerde zich vervolgens op de verkeersveiligheidsprestaties voor 2021. In vergelijking met Catalonië en hun lange traditie in het gebruik van EuroRAP-methoden, is Cyprus nieuw in de EuroRAP-familie. In slechts één jaar tijd slaagden ze er echter in om het risico op ongevallen in kaart te brengen (ongevalspercentage en -dichtheid) en sterren te beoordelen op 100 km wegen, die 16% van het primaire wegennet op Cyprus vertegenwoordigen. Voor 50 km wegen werd een sterbeoordeling voor het ontwerp toegepast. Naast de resultaten in hun eerste en zeer succesvolle jaar bij EuroRAP, lichtte Stelios ook de verwachtingen voor de toekomst toe. Ze zijn onder meer van plan om de EuroRAP-protocollen toe te passen op het hele wegennet op Cyprus.

Italië:
De Italiaanse prestaties op het gebied van de verkeersveiligheid werden gepresenteerd door Lucia Pennisi van de Italiaanse Automobielclub (ACI) En Edoardo Mazzia van FRED Engineering. Vanwege de Covid-19-pandemie heeft ACI haar wegenbeoordelingsactiviteiten de afgelopen twee jaar geconcentreerd in hun ‘thuisregio’ Lazio. Tussen augustus en oktober 2021 voerde FRED Engineering (een iRAP-geaccrediteerde leverancier) veldonderzoeken uit op de 323 km geselecteerde rijbanen volgens de iRAP-specificaties en -vereisten. Uit de resultaten van de sterbeoordeling bleek dat slechts 37% van de beoordeelde wegen drie of meer sterren voor auto's heeft. Voor motorrijders is de situatie nog erger, aangezien slechts 6% van de onderzochte wegen minimaal 3 sterren heeft. Edoardo wees erop dat hoge snelheden op Italiaanse snelwegen en snelwegen een aanzienlijk negatief effect hebben op de sterbeoordelingen. De definitieve resultaten van het project zullen in maart aan de Italiaanse wegautoriteiten worden gepresenteerd. In 2022 zijn ze van plan door te gaan met wegbeoordelingen, waarschijnlijk met de nadruk op de regio Lombardije.

Kroatië:
Marko Ševrović van de Universiteit van Zagreb, Faculteit Transport- en Verkeerswetenschappen, en Slaviša Babić van Croatian Roads https://hrvatske-ceste.hr/, die meer dan 7300 km aan rijkswegen in Kroatië beheren, presenteerden de RAP-prestaties in Kroatië. Ze zijn betrokken bij tal van projecten die te maken hebben met verkeersveiligheidsbeoordelingen. In Kroatië worden de EuroRAP-protocollen niet alleen op de bestaande wegen gebruikt, maar ook bij de planning van nieuwe wegen. EuroRAP is het belangrijkste instrument om te zien wat het risiconiveau op rijkswegen is, om te zien welke trajecten en wat daar gedaan moet worden en om na verloop van tijd te beoordelen of de juiste veiligheidsmaatregelen zijn toegepast. Uiteindelijk lieten Marko en Slaviša zien hoe EuroRAP-beoordelingen in de praktijk kunnen worden toegepast. Ze lieten zien hoe ze met succes een nieuwe weg in Kroatië hebben gemoderniseerd om dodelijke en ernstige verwondingen te voorkomen die kort na de opening van de weg plaatsvonden.

Bosnië-Herzegovina:
Silma Sultanić uit BIHAMK – Bosnië en Herzegovina Auto-Moto Club presenteerde de proefactie van het succesvol voltooide RADAR-project (RADAR – Risicobeoordeling op wegen in het Donaugebied) en investeringsplannen voor veiligere wegen in Bosnië en Herzegovina (BiH). BIHAMK was een van de 9 projectpartners, samen met 12 geassocieerde strategische partners die het RADAR-project tussen 2018 en 2021 uitvoerden. Als onderdeel van het project werd meer dan 230 km aan wegen in Bosnië en Herzegovina onderzocht. Uit de analyse bleek dat slechts 4% van de wegen 4 sterren kreeg voor de veiligheid van passagiers. 76% van het netwerk kreeg 3 sterren, terwijl 20% van de wegen slechts 1 of 2 sterren kreeg. De situatie in BiH is zelfs nog zorgwekkender voor kwetsbare gebruikers: voor motorfietsen is 44% 1 of 2 sterren, 67% van de wegen is 1 of 2 sterren voor fietsen en 78% voor voetgangers. Daarom is de uitvoering van het investeringsplan voor veiligere wegen van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid in Bosnië en Herzegovina. Silma wees op de vijf meest effectieve en kosteneffectieve maatregelen die kunnen helpen de meeste levens te redden, waaronder de volgende geïdentificeerde oplossingen: verbeterde horizontale signalering, veiligheidshekken langs de weg – bestuurderszijde, beschermende hekken langs de weg – passagierszijde, beschermde afslagstroken, aanleg van van een voetpad aan de bestuurders-/passagierszijde.

Servië:
Violeta Maksimović, Servische Auto-moto Vereniging (AMSS), benadrukte het juridisch kader voor verbeteringen van de wegeninfrastructuur in Servië. De regering heeft een reeks verschillende documenten aangenomen die het verplichte gebruik van instrumenten ter verbetering van de verkeersveiligheidsinfrastructuur bevatten. Een zeer belangrijk door de EU gefinancierd project dat nog steeds loopt in Servië is in augustus 2019 in Servië van start gegaan. De drie belangrijkste componenten ervan zijn gericht op het verbeteren en versterken van het verkeersveiligheidsbeheer en de veiligheid van de weginfrastructuur op nationaal en lokaal niveau en de introductie van MAIS3 samen met de schaal voor verkeersgewonden. . In het kader van het project werd in 2021 in Servië 3.900 km aan staatswegen van klasse IB onderzocht, gecodeerd en geanalyseerd. De resultaten hielpen bij het identificeren van tien weggedeelten met het grootste risico. Een ander belangrijk resultaat van het project zijn lokale verkeersveiligheidsdatabases die zijn opgezet in 60 steden en gemeenten in heel Servië. Dankzij het succesvolle werk van de AMSS en de Servische wegautoriteiten is het aantal dodelijke slachtoffers op de Servische wegen de afgelopen jaren gedaald.

Verenigd Koninkrijk (VK):
Ter afsluiting van het National Schemes Forum, Suzy Charman uit Groot-Brittannië Stichting Verkeersveiligheid heeft ons kennis laten maken met het EuroRAP-programma in Groot-Brittannië. Suzy presenteerde voor het eerst kort de Road Safety Foundation, die werd opgericht in 1986, een van de oprichters is van EuroRAP en licentiehouder voor RAP in Groot-Brittannië en Ierland. Sinds 2002 brengen zij jaarlijks het risico op ongevallen in kaart. Er is een uitgebreid programma met nationale en lokale autoriteiten voor het beoordelen van sterren. Een van de recente ontwikkelingen in Groot-Brittannië is de iRAP Road Authority User Group, die 15 wegbeheerders met elkaar verbindt die samenwerken in verschillende programma's en projecten.

Door de prestatie- en werkstrategieën in zeven verschillende landen beter te leren kennen, is gebleken dat de samenwerking tussen EuroRAP-leden en -partners en nationale, regionale en lokale autoriteiten cruciaal is als het gaat om verkeersveiligheid.

Om de volledige opname te zien en de details van elke presentatie van het EuroRAP Lunchtime seminar #4 te bekijken, klik HIER (binnenkort beschikbaar). De PPT-presentaties zijn beschikbaar HIER.

Dit was de vierde van EuroRAP's lunchseminarreeks die informatie biedt over de EuroRAP-protocollen via de 'RAP basics'-evenementen, inzicht in iRAP-onderzoek en innovatie via onze 'Hot Topic'-seminars en inspiratie voor EuroRAP-programma's via onze 'National Schemes Spotlight'-seminars . Deze drie soorten webinars worden afwisselend gepresenteerd en geven ons elke maand stof tot nadenken.

De virtuele seminarreeks is gericht op alle EuroRAP-partners en andere geïnteresseerde partijen – van autoclubs tot wegbeheerders, tot onderzoekers.

Ons volgende online seminar over 8 maart 2022 om 13.00 uur CET zal focussen RAP-basisprincipes: sterrenwaardering. Register HIER. We kijken ernaar uit om je daar te zien.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!