Selecteer een pagina

Tijdens het derde seminar van onze Lunchtime-seminarreeks werd het EuroRAP-programma in Slovenië onder de aandacht gebracht. Jure Kostanjšek, secretaris-generaal van de Auto- en Motorvereniging van Slovenië (AMZS) en Klemen Filipič, geaccrediteerd iRAP-ingenieur bij AMZS, presenteerden het EuroRAP-programma in Slovenië: een succesverhaal 2008-2021 dat 72 registraties uit 31 landen trok.

AMZS is een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie van weggebruikers, die bijna 83.000 leden vertegenwoordigt en al meer dan 60 jaar hulp biedt op de weg. Ze zijn een mobiliteitsclub en zijn actief op alle pijlers van verkeersveiligheid en veilige mobiliteit: chauffeurs, voertuigen, infrastructuur, wetgeving. Hun veilige mobiliteitsdoelen zijn 5-sterrenchauffeurs in 5-sterrenauto's op 5-sterrenwegen. De actieve bijdrage van AMZS als autoclub aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Slovenië is van cruciaal belang, wat op verschillende gebieden tot uiting komt, met name in het aantal verkeersdoden in de afgelopen twintig jaar. Tussen 2001 en 2008 bedroeg het gemiddelde aantal verkeersdoden in Slovenië 261. Dit aantal daalde tussen 2009 en 2021 naar gemiddeld 119 (land met ongeveer 2 miljoen inwoners).

 

De grote verandering vond plaats tussen 2007 en 2009 met een reeks verschillende evenementen. Jure wees op twee grote auto-ongelukken waarbij veel auto's betrokken waren en veel slachtoffers vielen, wat ook veel media-aandacht trok; NGO's en het publiek verhieven hun stem en eisten verbetering van de verkeersveiligheid; AMZS investeerde in een veilig rijcentrum in Vransko; Er werden verplichte programma's voor veilig rijden voor jonge bestuurders geïntroduceerd en er werden wijzigingen in de wetgeving geïntroduceerd. Bovendien werd de aanleg van het snelwegsysteem afgerond en werd het tolsysteem voor vignetten ingevoerd. Dat moedigde meer automobilisten aan om de snelwegen te gebruiken die volgens de statistieken veiliger zijn dan de parallelle regionale wegen. Snelwegen zijn de aderen van de moderne mobiliteit, maar zelfs de veiligste wegen kunnen worden verbeterd, zoals blijkt uit a korte video. Bovendien voert AMZS sinds 2008 voortdurend EuroRAP-wegbeoordelingsprocedures uit.

Slovenië geeft samen met AMZS een heel goed voorbeeld van hoe de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. Meer details over het Sloveense succesverhaal op het gebied van verkeersveiligheid van het bekroonde RAP-programma zijn beschikbaar in de opname van het EuroRAP Lunchtime-seminar #3 (zie de hoofdstukmarkeringen voor de inleiding, presentatie door Jure en Klemen over het Sloveense succesverhaal op het gebied van verkeersveiligheid, vragen en antwoorden). De PPT is beschikbaar HIER.

Ons volgende online seminar over 8 februari 2022 om 13.00 uur CET zal het delen van informatie van alle EuroRAP-partners via een forum mogelijk maken. Register HIER. We kijken ernaar uit om je daar te zien.

De Lunchtime-seminarreeks van EuroRAP biedt informatie over de EuroRAP-protocollen via de online seminars 'RAP basics', inzicht in iRAP-onderzoek en innovatie via onze 'Hot topic'-seminars, en inspiratie voor EuroRAP-programma's via onze 'National Schemes Spotlight'-seminars. Samen met een nationaal forum voor regelingen zullen deze drie soorten seminars bij toerbeurt worden gepresenteerd, wat ons elke maand stof tot nadenken geeft. De virtuele seminarreeks is gericht op alle EuroRAP-partners en andere geïnteresseerde partijen – van autoclubs tot wegbeheerders, tot onderzoekers.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!