Selecteer een pagina

Bevindingen van het International Transport Forum (ITF) 187 Er zijn rondetafelconferenties over kunstmatige intelligentie (AI) in het proactieve veiligheidsbeheer van weginfrastructuur gepubliceerd, waarin het belangrijke potentieel en de rol van AiRAP.

AI verlegt de grenzen van patroonherkenning verder dan de menselijke mogelijkheden en kan de sleutel vormen tot het identificeren van onbekende wegconfiguraties die gevoelig zijn voor ongelukken om levens te redden.

De ITF AI Roundtable in februari 2021 bracht experts uit 33 organisaties en 15 landen samen om de meest relevante gevallen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie in een transportplanningscontext voor ongevallenpreventie op een heel wegennet te onderzoeken en te bepalen.

Het verslag vat de bevindingen van de rondetafelconferentie samen en onderzoekt de mogelijkheid om computer vision te gebruiken om relevante informatie te verkrijgen en de mogelijkheid van computermodellen om locaties met een hoog risico in kaart te brengen. Er worden aanbevelingen gedaan aan belanghebbenden over de ontwikkeling en het juiste gebruik van levensreddende AI-oplossingen.

AI faciliteert proactief verkeersveiligheidsbeheer op twee manieren: via sensoren en systemen zoals computervisie helpt het gegevens te verzamelen over de toestand van de weginfrastructuur en verkeersgebeurtenissen over een heel wegennetwerk. En via voorspellende modellen leert AI locaties op het netwerk te identificeren waar het ongevalsrisico het grootst is. In regio's waar nauwkeurige en relevante gegevens beschikbaar zijn, kan AI gevaarlijke locaties proactief identificeren, voordat er ongelukken gebeuren.

Velen zijn echter van mening dat AI de transparantie en interpreteerbaarheid van voorspellingen van traditionele statistische modellen ontbeert. Omdat rekenkracht breed beschikbaar is, is wat AI nu beperkt de beschikbaarheid van gegevens en van bekwame individuen om toezicht te houden op de modellering. Er is vaak een tekort aan gegevens omdat ze in silo’s blijven in plaats van te worden gedeeld. Er wordt opgemerkt dat de auto-industrie enkele van de meest waardevolle gegevens bezit voor het voorspellen van risico’s.

Het rapport beveelt aan om:

  • Ontwikkel een concurrerende markt voor het delen en te gelde maken van verkeers- en mobiliteitsgegevens
  • Wacht niet op realtime gegevens om risicokaarten te ontwikkelen
  • Verplicht het delen van verzamelde voertuiggegevens
  • Leer van andere vakgebieden en best practices voor het delen van gegevens en privacybescherming
  • Ondersteun onderzoek en innovatie richting vertrouwde en verklaarbare AI
  • Stem nieuwe instrumenten af op precieze beleidsdoelstellingen
  • Ontwikkel nieuwe vaardigheden en digitale infrastructuur
  • Verduidelijk de regelgevingskaders voor gegevensbescherming en digitale veiligheid
  • Ontwerp gebruiksvriendelijke tools voor het in kaart brengen van risico's

iRAP's versnelde en intelligente verzameling en codering van wegattribuutgegevens, bekend als AiRAP is opgenomen in de Roundtable Review en staat vermeld in het rapport.

AiRAP heeft het potentieel om de tijd en moeite die verkeersveiligheidsbeoordelingen vereisen te verminderen, de kosten per eenheid weglengte te verlagen, de nauwkeurigheid te verbeteren en gegevens beschikbaar te maken voor elke weg ter wereld.

Om dit potentieel te ontsluiten, is het hoofddoel van AiRAP het verzamelen van wegkenmerken, verkeersstromen en snelheidsgegevens volgens de “gemeenschappelijke mondiale specificatie” van iRAP en het in kaart brengen van veiligheidsprestaties en sterbeoordelingen.

AiRAP legt de vooruitgang vast op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning, vision-systemen (straat en lucht), LIDAR, telematica en andere gegevensbronnen.

Aanbieders kunnen vertaalroutines voorstellen om machinaal verzamelde gegevens om te zetten in iRAP-compatibele gegevens, waarbij de conversie is gecertificeerd door iRAP. De gegevens zullen wereldwijd worden gepubliceerd, samen met eventuele bijbehorende gebruiksvoorwaarden, zoals overeengekomen tussen iRAP en de aanbieder.

Lees het ITF-rondetafelrapport hier.

Voor meer informatie over AiRAP, bezoek https://irap.org/project/ai-rap/

ITF-rondetafelgesprekken brengen internationale experts samen om specifieke onderwerpen te bespreken, met name over de economische en regelgevende aspecten van het transportbeleid in de 63 lidstaten van de ITF.

ITF is een intergouvernementele organisatie met 63 lidstaten. Het fungeert als denktank voor transportbeleid en organiseert de jaarlijkse top van transportministers.

De deelnemers aan de AI Roundtable vertegenwoordigden overheden, de transport-, technologie- en data-industrie, onderzoeksinstituten en internationale organisaties.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!