Selecteer een pagina

Sterrenwaardering voor scholen Global Program Coordinator Rafaela Machado werd onlangs geïnterviewd voor een Interverkeer artikel 'Vision Zero en de race om het aantal verkeersdoden terug te dringen' (Gepubliceerd maandag 7 juni 2021).

Hieronder vindt u enkele fragmenten uit het artikel:

Verkeersveiligheid in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: Kinderen eerst

Rafaela Machado, de Star Rating for Schools Global Coordinator van International Road Assessment Programme (IRAP), gelooft dat het opleiden van basisschoolkinderen de sleutel is om het idee van verkeersveiligheid bij te brengen in de geest van onze toekomstige automobilisten. Star Ratings for Schools (SR4S) is een initiatief van de International Road Assessment Programme – een liefdadigheidsinstelling met een visie voor een wereld zonder risicovolle wegen – en is bedoeld om landen te helpen deze mondiale doelstellingen voor voetgangers van kinderen en adolescenten te halen. Het is een systematische, op bewijs gebaseerde aanpak om de risico's op wegen rond scholen te meten, monitoren en communiceren.

 

“Elke dag komen wereldwijd 500 kinderen om bij vermijdbare verkeersongevallen. De Verenigde Naties hebben verkeersveiligheid opgenomen in hun Sustainable Development Goals (SDG) en Global Road Safety Performance Targets vastgesteld. Doelstelling 3 luidt: 'In 2030 bereiken alle nieuwe wegen technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid, of voldoen ze aan een beoordeling van drie sterren of beter'. Doel 4 wijst erop dat 'tegen 2030 ruim 75% van het verkeer op de bestaande wegen plaatsvindt op wegen die voldoen aan de technische normen voor alle weggebruikers die rekening houden met de verkeersveiligheid'.

“Elke dag komen wereldwijd 500 kinderen om bij vermijdbare verkeersongelukken.”

De wegkenmerken en verkeersomstandigheden die van invloed zijn op de veiligheid van voetgangers op weg naar school zijn bekend. SR4S maakt een gemakkelijke beoordeling van elk van deze kenmerken mogelijk en met behulp van op bewijs gebaseerd onderzoek naar hun impact op de veiligheid kan een sterbeoordeling worden berekend op spotlocaties, waar 1 ster het minst veilig is en 5 sterren het veiligst. SR4S combineert een centrale webapplicatie en een Android-app voor gegevensverzameling om de kracht van de IRAP Star Rating for Pedestrians te benutten.

Porte Alegre, uit Brazilië gevestigd Machado, zegt: “Zodra het risico is gemeten, kunnen effectieve scenario’s van wegwerkzaamheden en hun impact op de veiligheid worden gesimuleerd om kosteneffectieve oplossingen te identificeren. De implementatie van de behandelingen kan uiteindelijk worden gevolgd, zodat de partner en financier de voordelen van hun investering kunnen zien en het onderwijzend personeel van de school de leerlingen kan voorlichten over het juiste gebruik van de behandelingen.”

SR4S kan worden gebruikt in verschillende stadia van een schoolzonebeoordelingsproject en voor verschillende doeleinden:

  • Het meten van de veiligheid voor en na wegverbeteringen.
  • Prioriteit geven aan gebieden voor interventies.
  • Het verstrekken van op bewijs gebaseerde beoordelingen van de verkeersveiligheid.
  • Ondersteuning van onderwijscampagnes voor studenten, chauffeurs en de bredere gemeenschap voor veilig reizen rond scholen.
  • Het begeleiden van beslissers bij de selectie van wegverbeteringen rond scholen door verschillende behandelingsopties en combinaties te beoordelen.

“SR4S wordt aanbevolen als een aanvullend instrument ter ondersteuning van de programma’s die al door verschillende organisaties en overheden zijn opgezet. De SR4S-methodologie is al toegepast door partners die assessments hebben geleid op ongeveer 730 scholen in 44 landen”, zegt Machado. “Deze projecten plaatsen de schoolgemeenschappen in het middelpunt van de discussie en stellen jongeren in staat te pleiten voor veiligere wegen door middel van technologie en mondiaal en internationaal erkende maatstaven.”

Verbeter de verkeersveiligheid rond schoolzones in Ho Chi Minh-stad

Als voorbeeld van mondiale samenwerking heeft de AIP Foundation in Vietnam samengewerkt met de lokale overheid in Ho Chi Minh-stad en de provincie Gia Lai om schoolzones te beoordelen en te verbeteren, ondersteund door Safe Kids Worldwide en FedEx, en door Fondation Botnar, de Global Road Safety Partnership (GRSP), Nissan Motor Corporation, Federation Internationale de l'Automobile (FIA) en Kova Paint Company, respectievelijk.

ITD-IRAP-VIetnam-before-and-after

“SR4S werd geïntegreerd als onderdeel van de strategie van de AIP Foundation om kinderen en leden van de gemeenschap onderwijs te geven, wetswijzigingen te ondersteunen door de samenwerking met de lokale overheid en politie te vergroten, en de infrastructuur te beoordelen om upgrades”, vervolgt ze.

“Star Ratings for Schools werd geïntegreerd als onderdeel van een strategie om kinderen en leden van de gemeenschap onderwijs te geven en wetswijzigingen te ondersteunen door de samenwerking met de lokale overheid en de politie te vergroten.”

 

 

Schoolgemeenschap sterker in Colombia

Schooldirecteuren, leerlingen en ouders zijn sleutelorganen voor het succes van schoolbeoordelingen, via waardevolle input die kritieke locaties en routes informeert en veiliger straten eist. In Colombia lanceerde het Bogota Mobility Secretariat, als onderdeel van het Bloomberg Initiative for Global Road Safety, zijn 2000ste veilige schoolzone.

ITD-IRAP-Colombia-before-and-after

“Hier werden de SR4S-rapporten gebruikt in het proces van het betrekken van de gemeenschap en het ontwikkelen van steun voor de interventie onder lokale besluitvormers, bewoners en de schoolgemeenschap”, besluit Machado. “De tegenmaatregelen werden eerst getest met tijdelijke materialen om hun impact te verifiëren. Er werden kegels en planten geïntroduceerd om veilige oversteekplaatsen voor voetgangers naar de school te creëren, kwetsbare gebruikers te beschermen en gemotoriseerde voertuigen te dwingen met een veilige snelheid te rijden. Na het aanpassen van gedetailleerde ontwerpen en een ontmoeting met de gemeenschap om indrukken en resultaten te bespreken, werd een permanente oplossing geïmplementeerd.”

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!