Selecteer een pagina

In juni 2020 werd Rob McInerney, CEO van iRAP, onlangs gevraagd om een persoonlijk perspectief op COVID19 en verkeersveiligheid te delen voor de Australasian College of Road Safety (ACRS) wekelijkse nieuwsbrief 

Lees het volledige artikel hieronder.


ACRS FELLOW ROB MCINERNEY AUTEURS COVID-19 PERSPECTIEF STUK 'LEVENSBESCHERMING EN LEVENSAANBIEDINGEN BESCHERMEN: STEL U EEN REACTIE VOOR OP DE VERKEERSVEILIGHEID ZOALS COVID-19'


De heer Rob McInerney FACRS

Fellow – ACRS
CEO – Internationaal Road Assessment Programma (iRAP)

Levens beschermen en levensonderhoud beschermen: Stel je een reactie op de verkeersveiligheid voor zoals COVID-19
Kunt u zich de videoclip van U2 en Green Day herinneren voor de “De heiligen komen eraan”na de orkaan Katrina-ramp. Beelden van helaas nepnieuws over hoe Amerikaanse Irak-troepen naar New Orleans werden overgeplaatst om te helpen bij de reddingsmissies en de levering van voorraden.

Gelukkig heeft onze reactie op de COVID-19-crisis in Australië en Nieuw-Zeeland de urgentie en omvang van de respons gekregen die nodig is, en ondanks enkele tegenslagen de laatste tijd moeten we trots zijn op onze besluitvormers en hun moed. Wat zouden de niveaus van verkeerstrauma’s in dit land zijn als we zouden reageren met dezelfde moed, moed, intellect, investeringen en coördinatie als is toegepast op COVID-19? Daarover later meer!

Als CEO van iRAP zat ik eind februari in de stuurgroep van de Global Ministerial Conference in Zweden. Ministers en hoge functionarissen van over de hele wereld komen samen om na te denken over het decennium van actie voor verkeersveiligheid, waarin onze vooruitgang niet is gelukt om de doelstellingen voor het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers te behalen. Er zijn nieuwe toezeggingen gedaan voor het komende decennium, met als doel het aantal verkeersdoden en -gewonden tegen 2030 te halveren. Het erkennen dat verkeersveiligheid deel uitmaakt van iemands waardeketen was een belangrijke aanbeveling van de Academic Expert Group. De Verklaring van Stockholm het uitstippelen van de koers voor het komende decennium en de inzet om dit doel te bereiken Mondiale prestatiedoelstellingen voor verkeersveiligheid werd overeengekomen en de UNRSC Tienstappenplan voor een veiligere infrastructuur was gelanceerd.

Ons iRAP Innovatieworkshop gedeelde succesverhalen van over de hele wereld en plannen voor de toekomst. Nieuwe iRAP-partnerschappen met de Stichting FIAEuropese Investeringsbank En Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank werden gelanceerd, voortbouwend op ons positieve werk met de Wereldbank, ADB en regeringen van lage-, midden- en hoge-inkomenslanden in meer dan 100 landen. Onze spannende Sterrenwaardering voor scholen wereldwijd partnerschap met FedEx, FIA Foundation en nu 3M werd gelanceerd. Dankzij het TAC-team in Victoria konden we onze Vaccins voor wegen bron die de ware menselijke impact van verkeerstrauma in de schijnwerpers zet. We hadden de wind in de verkeersveiligheidszeilen en zaten vol positieve energie.

Zelfs toen de WHO het evenement samen met de Zweedse regering organiseerde, ging het gewoon door, waarbij slechts een paar landen vanwege het virus geen afgevaardigden konden sturen. Interessant is dat sommige van onze Ai-RAP-partners, zoals Google en andere grote bedrijven, hun personeel hebben tegengehouden om te reizen – ze moeten een goede zoekmachine hebben!

Ik was nog maar net thuis in Australië en ik bevond me in een crisismodus en was niet op volle kracht vooruit op het gebied van de mondiale verkeersveiligheid zoals gepland. De medewerkers van iRAP reizen veel om onze partners over de hele wereld te helpen. We hebben medewerkers in China, de Filipijnen, India, Kroatië, Slovenië, Servië, Brussel, Groot-Brittannië, Oeganda, Brazilië, Chili, Colombia en Mexico. We hebben partners waar we om geven in meer dan 100 landen. Een van onze teamdoelen is om 5-sterren veilig, gezond en gelukkig te zijn en ik ben me altijd bewust van onze risico's op de wegen van de wereld en de andere veiligheidsrisico's. Onze veiligheidsadviseur kon de mondiale risico's en feiten vroegtijdig onder controle krijgen en we konden ons personeel veilig terug laten keren naar hun thuisland voordat de beperkingen van kracht werden. We waren al ingesteld om vanuit huis te werken voordat dit verplicht werd. We hebben ons personeel kunnen beschermen.

Samen met ons managementteam lag onze focus voor de respons op Protect, Survive en Thrive. Een van onze vorige bestuursleden (John Mumford) was een ex-directeur van BP en hij heeft ons veel geleerd over risicobeheer waar we elke dag iets aan hebben. Zorg ervoor dat de ergste problemen gedekt zijn, zorg voor een duidelijke communicatie- en beslissingslijn en richt 100% van uw energie op de prioriteiten. Dit helpt ook om je niet overspoeld te voelen als je met een crisis wordt geconfronteerd.

Beschermen:  Het zorgen voor ons geweldige team was prioriteit nummer één als onderdeel van de onmiddellijke reactie. We beseften ook dat de impact van COVID-19 voor elk personeelslid in elk land heel anders zou zijn en dat we vriendelijk en responsief op die behoeften moesten zijn. Als kleine greep uit de gevolgen van sommige van ons team waar goede vrienden en familieleden over de hele wereld zijn overleden aan COVID-19, en één teamlid werd de trotse vader van een tweeling in Manilla de dag vóór een harde lockdown. Meer dan een derde van ons wereldwijde team heeft flexibiliteit nodig gehad om hun persoonlijke en familiale impact te kunnen combineren, wat we graag hebben ondersteund.

Overleven:  Als kleine, gepassioneerde liefdadigheidsinstelling met een wereldwijd bereik proberen we altijd alles te doen wat we kunnen om levens te redden. We wilden niet dat de ene gezondheidscrisis de overhand zou krijgen ten koste van de andere. We hebben een team samengesteld om onze partners te helpen bij het snel uitbreiden van de mogelijkheden voor levering op afstand voor alle projecten over de hele wereld. Dit omvatte onder meer training op afstand voor teams in Kazachstan in het Russisch en samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank staan we op het punt een volledige beoordeling op afstand te geven van de Pacific Corridor door zeven Midden-Amerikaanse landen, van Mexico tot Panama. Dit is een herbeoordeling van de corridor die in 2010 werd beoordeeld en waarbij op basis van dat eerste onderzoek de afgelopen tien jaar voor miljoenen dollars aan wegenverbeteringen zijn uitgerold. Wij kunnen niet wachten om de resultaten te zien!

Gedijen:  COVID-19 heeft elk land op aarde verenigd. We zijn gestopt met reizen en zijn gaan zoomen. We delen ons gezinsleven, onze huisdieren en onze kinderen met onze collega's. We zijn allemaal mensen en dat delen we. We hebben ook de kans om kansen voor de toekomst vorm te geven. We hebben ons kunnen concentreren op wat belangrijk is – van onze families tot onze vrienden en voor onze passies en bezigheden. Voor mij en de iRAP-familie is dat verkeersveiligheid! We hebben UNICEF geholpen bij het opstellen van richtlijnen om kinderen veilig naar school te krijgen na de lockdown, als onderdeel van het Star Rating for School-werk. We hebben de Australische regering en anderen aangemoedigd om te mobiliseren stimulans voor veiligere wegen dat levens redt, het gezondheidszorgsysteem redt en banen schept. We hebben “pop-up sterbeoordelingen” gedaan voor de “pop-up” fietspaden en voetpaden en zullen helpen deze permanent te maken. We hebben gepubliceerde artikelen om anderen aan te moedigen de kansen te benutten die een crisis als COVID-19 creëert.

En dus terug naar de vraag wat de niveaus van verkeerstrauma’s in dit land zouden zijn als we zouden reageren met dezelfde moed, moed, intellect, investeringen en coördinatie als is toegepast op COVID-19? Wat als het besef dat we de komende tien jaar 400.000 Australiërs zullen doden en verwonden bij verkeersongevallen ons eindelijk tot een schok zou brengen, dus GEEN MANIER! Wat als we de ongelooflijke rijkdom aan deskundigen in dit land zouden samenbrengen in een crisisresponscentrum in plaats van op een topconferentie, en ze los zouden laten? Wat als we 100% van onze energie zouden gebruiken om de oplossingen te vinden om onmiddellijk te handelen, in plaats van 90% van onze energie om excuses te vinden om nee te zeggen en de status quo te beheren?

De COVID-19-uitdaging is vaak besproken als een afweging tussen het beschermen van levens en het beschermen van levensonderhoud. Er is geen compromis met investeringen om verkeerstrauma te verminderen. Het zal levens redden, geld besparen en banen creëren. Het zal levens beschermen en het levensonderhoud beschermen.

Bij de lancering van de VN-verkeersveiligheidsweek in het Sydney Opera House in 2017 zei ik met al onze ACRS-collega's en voormalige beschermheer-gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove: “Wat zou er gebeuren als we verkeersongevallen echt als een ramp zouden behandelen – wat ze ook zijn – en een ‘rampenreactie’-mentaliteit hebben toegepast op onze acties in de komende drie jaar? Welke levensreddende impact kunnen we hebben?”. Dat hebben we niet gedaan... maar stel je voor dat we dezelfde mate van respons hadden gemobiliseerd als nu tegen COVID-19.

 • Premier Morrison zou een nationaal kabinet voor verkeersveiligheid bijeenroepen
 • Elke dag rapporteerden de kranten de nieuwe gevallen van overlijden, hersen- en ruggengraatletsel die dag!!
 • De prikkelbare ABC-gegevensman zou grafieken laten zien van de stijgende ziekenhuiskosten en de prognoses voor 40.000 gevallen tegen het einde van het jaar
 • Onmiddellijke implementatie en opschaling van alle onderzoeksaanbevelingen
 • Directe nulmeting van de Global Road Safety Performance Targets
 • Onmiddellijke onderdrukkingsstrategie met een ultiem Vision Zero-uitroeiingsplan overeengekomen
 • Er zouden onmiddellijk grenscontroles van kracht zijn: ‘Stop de 1- en 2-sterrenauto’s’
 • Retrofitsubsidie voor rijhulptechnologieën voor alle bestaande auto's, vrachtwagens en motorfietsen
 • De middelen van de politie zijn verdrievoudigd om de naleving van alle verkeersregels te garanderen
 • Onmiddellijke snelheidslimieten in de stedelijke CBD van 30 km/u en veilige oversteekplaatsen geïnstalleerd
 • Groot TreeKeeper-pakket om door het hele land veiligheidsbarrières te installeren
 • Autofabrieken kregen een nieuwe uitrusting om verkeersveiligheidsproducten te bouwen en het leger werd ingezet op bouwplaatsen
 • 1,5 meter sociale afstand voor voertuigen en fietsers, voorzien van fietspaden
 • 1,5 meter social distancing voor frontaal verkeer op onze onverdeelde wegen met brede hartlijnen
 • Scholen zijn gesloten totdat we 5-sterrenreizen naar de poort kunnen garanderen
 • Onmiddellijke wetgeving zodat alle nieuwe wegen drie sterren of beter zijn voor alle weggebruikers
 • Nieuwe SpeedSAFE Phone App om point-to-point snelheidsmonitoring voor alle bestuurders mogelijk te maken
 • Onmiddellijke snelheidslimietwijzigingen op sommige nul- en éénsterwegen
 • Aankooplimieten voor alcohol in pubs voor elke bestuurder van een voertuig in het etablissement
 • “Stop the Spread”-verkeerstraining voor alle weggebruikers
 • Toeristen en nieuwe inwoners die het land binnenkomen, volgen verplichte verkeersveiligheidstrainingen
 • Het Veilige Systeem Vaccins voor Wegen toegepast op de hele bevolking!

Ach ja – hopelijk komen de heiligen binnenkort voor de verkeersveiligheid! ?

De heer Rob McInerney FACRS
Fellow – ACRS
CEO – Internationaal Road Assessment Programma (iRAP)

Rob is Fellow van het Australasian College of Road Safety – je kunt ook het volledige artikel lezen en hem volgen op LinkedIn hier

Dit stuk werd oorspronkelijk gepubliceerd in de ACRS-nieuwsbrief hier

Lees een recent iRAP-paper over 'COVID-19 Impact: Implementing a Life-Saving Stimulus for Liveable Communities' hier

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!