Selecteer een pagina

Het in Slovenië gevestigde European Institute of Road Assessment (EIRA) werkte in juni 2018 samen met het European Road Assessment Program (EuroRAP) voor een project van 2,15 miljoen euro om de veiligheid van de wegeninfrastructuur in 12 landen in de Donau-regio te verbeteren – Risicobeoordeling op de Donau Area Roads (RADAR)-project. Bijna drie jaar later is RADAR instrumenteel geworden bij het opbouwen van regionale capaciteit en strategische actieplannen voor op feiten gebaseerde investeringen in slimme wegeninfrastructuur, niet alleen in het Donaugebied maar ook in de hele wereld.

Waarom?
Het aantal verkeersdoden blijft elke dag groeien. Alleen al in 2019 stierven ruim 3.200 mensen in acht landen in het Donaugebied (Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Moldavië en Slovenië) – een vergelijkbaar aantal in 2018 en 2017.

Vaak wordt vergeten dat de kwaliteit van de wegeninfrastructuur een uiterst belangrijke rol speelt bij het voorkomen van verkeersongevallen. Maar de maatregelen lijken altijd duur. Wat als we de meest risicovolle wegen zouden kunnen identificeren en hun veiligheid zouden kunnen verbeteren op basis van de kosten in plaats van de besparingen op doden en gewonden? Wat als we de veiligheid langs de weg verbeteren door veiligheidsbarrières te gebruiken om te voorkomen dat voertuigen van de weg raken? We kunnen in één jaar tijd meer dan 1.600 sterfgevallen in Europa besparen. Kruispunten kosten ook veel levens. We kunnen meer dan 2.000 levens redden door simpelweg verkeerslichten of rotondes te installeren en kosteneffectieve verkeersremmende behandelingen toe te passen, zoals verkeersdrempels.

Welk percentage van het Europese BBP zal worden bespaard door het vermijden van doden en gewonden op de wegen? Hoe verhoudt dit zich tot de kosten van het verbeteren van de veiligheid van de infrastructuur? Schattingen lopen uiteen: verkeersongevallen kosten de meeste landen 3% van hun bbp. Uit de baten-kostenverhoudingen blijkt dat voor elke geïnvesteerde euro minstens vijf levens worden gered, en vaak nog veel meer. Om te laten zien wat het RADAR-projectteam in perspectief doet, hebben ze infographics gemaakt over vier thematische gebieden (Veiliger wegen, Voorzieningen voor kwetsbare weggebruikers, Slimme snelheidsbeheerinfrastructuur en Verkeersveiligheid nabij scholen). Alle vier de thematische gebieden zijn het meest relevant voor de bouwstenen van het toekomstige strategische beheer van de verkeersveiligheid op het gebied van de infrastructuur in het Donaugebied.

De methodologie die in RADAR wordt gebruikt, is de meest uitgebreide methodologie voor de beoordeling van de verkeersveiligheid die de meeste eisen van de nieuwe richtlijn bestrijkt. Een verdere capaciteitsopbouw op dit vlak zou zeer relevant zijn en door belanghebbenden worden verwelkomd. De gestandaardiseerde methodologie overstijgt regionale en nationale verschillen en biedt een werkelijk transnationale aanpak met brede implicaties en toepasbaarheid op het vervoersbeleid en de nationale verkeersveiligheidsstrategieën.

Klik HIER voor meer informatie over infographics op vier thematische gebieden.

   

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!