Selecteer een pagina

PERSBERICHT

Eerste gids om te helpen identificeren wat werkt en wat niet werkt op het gebied van de verkeersveiligheid

 Washington DC (15 maart 2021) – De Global Road Safety Facility (GRSF) van de Wereldbank heeft vandaag de Gids voor verkeersveiligheidsinterventies: bewijs van wat werkt en wat niet werkt. De gids zal verkeersveiligheidsprofessionals helpen begrijpen dat wat soms op 'gezond verstand' lijkt, vaak niet de beste verkeersveiligheidsresultaten oplevert. Hoewel sommige interventies voordelen bieden, hebben andere zeer beperkte of zelfs negatieve gevolgen, ondanks dat ze vaak – en ten onrechte – worden aanbevolen en toegepast.

Verkeersongevallen veroorzaken wereldwijd naar schatting 1,35 miljoen doden en 50 miljoen gewonden per jaar, waarvan 93 procent plaatsvindt in lage-middeninkomenslanden (LMIC’s). De omvang van de huidige reactie op deze aanhoudende crisis komt niet overeen met de omvang van het probleem. Bovendien worden de beperkte middelen voor verkeersveiligheid vaak besteed aan ineffectieve interventies. De gids beoogt dit aan te pakken. Hoewel de kennis over verkeersveiligheid de afgelopen decennia is verbeterd, is er nog steeds behoefte aan verbetering van de besluitvorming bij het selecteren en toepassen van effectieve, op feiten gebaseerde verkeersveiligheidsinterventies.

De vandaag gelanceerde gids speelt in op de cruciale behoefte aan effectieve, op bewijs gebaseerde oplossingen. Het biedt een reeks aanbevelingen met de nadruk op interventies in de LMIC's, hoewel de informatie ook relevant kan zijn voor alle landen. De inhoud zal waardevol zijn voor degenen die zich bezighouden met verkeersveiligheid op beleids- of praktijkniveau, inclusief technische teams van internationale ontwikkelingsorganisaties en anderen die verkeersveiligheidsprogramma's in LMIC's willen opzetten, uitbreiden of verbeteren.

De gids bundelt kennis over empirisch onderbouwde interventies binnen een ‘Veilig Systeem’-context, en geeft advies over elk van de Safe System-pijlers (verkeersveiligheidsbeheer, veilige wegen, veilige snelheden, veilige voertuigen, veilige weggebruikers en zorg na een ongeval). terwijl wordt erkend dat op bewijs gebaseerde oplossingen uit verschillende pijlers moeten worden gehaald om effectieve resultaten op het gebied van de verkeersveiligheid te bewerkstelligen.

Even belangrijk is dat het rapport ook duidelijke voorbeelden identificeert waarin interventies niet effectief zijn. Deze omvatten het verhogen van de reissnelheid zonder de kwaliteit van de veiligheidsinfrastructuur te verbeteren, en de meeste vormen van opleiding en training voor chauffeurs en berijders na het rijbewijs, die het vertrouwensniveau kunnen vergroten en tot het nemen van risico's kunnen leiden.

Het rapport geeft ook richting aan actie: er worden effectieve alternatieve interventies beschreven in het rapport om besluitvormers aan te moedigen de meest effectieve opties te overwegen en te adopteren.

Dr. Soames Job, hoofd van de GRSF, zei: “De financiering om verkeersveiligheidsresultaten te behalen is in alle landen beperkt. Daarom is het nodig om te investeren in op bewijs gebaseerde oplossingen die zo snel en efficiënt mogelijk het grootste voordeel opleveren. In deze gids heeft GRSF de substantiële, maar vaak niet direct beschikbare hoeveelheid wetenschappelijk bewijsmateriaal samengesteld over wat werkt en wat niet. Het doel is om de adoptie van interventies aan te moedigen en te vergemakkelijken die gebaseerd zijn op rigoureus bewijs, en niet op een op gezond verstand gebaseerde aanpak die verrassend misleidend kan zijn op het gebied van de verkeersveiligheid.”

Met dit onderzoek wil GRSF ook de noodzaak benadrukken om door te gaan met het opbouwen van de kennisbasis over effectieve verkeersveiligheidsinterventies, vooral in de LMIC's waar er een aantal lacunes in de kennis bestaan.

De gids is ontwikkeld door GRSF met financiële steun van UK Aid en de Wereldbank. Om het rapport te bekijken en te downloaden, ga naar: roadsafetyfacility.org/whatworks.

 Over GRSF

 De Global Road Safety Facility (GRSF), georganiseerd door de Wereldbank, biedt financiering, kennis en technische bijstand om de kennis-, technologische, management- en leveringscapaciteiten voor de verkeersveiligheid van lage- en middeninkomenslanden op te bouwen en op te schalen. GRSF heeft in totaal $74 miljoen aan donortoezeggingen ontvangen, naast de steun van de Wereldbank als gastland. Het verkeersveiligheidswerk van GRSF is uitgebreid naar 81 landen, waardoor de resultaten op het gebied van de verkeersveiligheid zijn verbeterd door middel van technische bijstand, training en capaciteitsopbouw, evenals door subsidies gefinancierde activiteiten. GRSF heeft talloze prestigieuze internationale prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn werk, waaronder, meest recentelijk, drie Prince Michael Awards 2020 voor zijn effectieve bijdrage aan de mondiale verkeersveiligheid.

Contact:
GRSF-mediarelaties: Giannina Raffo – graffogonzalez@worldbank.org
@ WBG_Transport  #GRSF #Wat werkt

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!