Selecteer een pagina

EuroRAP RADAR-project partner, Automobielclub van Moldavië (ACM) is een pilot-schoolbeoordelingsprogramma gestart op twee scholen in stedelijke en landelijke contexten, ondersteund door Sterrenwaardering voor scholen. Er werd één school geselecteerd in het dorp Congaz in de regio Gagauz (een van de grootste dorpen van Europa, gelegen aan route M3), en een andere school in Chisinau, in de hoofdstad van Moldavië.

De proefacties gingen in maart 2020 van start met een onderzoek en het verzamelen van statistische gegevens, evenals observaties met ondersteuning van de politie. Vanwege de COVID-19-beperkingen moesten sommige activiteiten waarbij de scholengemeenschap betrokken was, worden uitgesteld tot september.

Serghei Diaconu, voorzitter van de Automobile Club van Moldavië en regionaal OOST Directeur, heeft uitgelegd tijdens de Bijeenkomst van de groep verkeersveiligheidsexperts van het RADAR-project over verkeersveiligheid in de buurt van scholen: “Door de lockdown in maart 2020 was het erg lastig om de verkeersstroom te monitoren. In september, toen de scholen opengingen, verschilde de situatie echter van die in maart. Volgens ons voorlopige rapport lijkt het erop dat de stroom ouders die de kinderen naar school brengen dramatisch is toegenomen (20-24 %). Het lijkt erop dat de ouders het openbaar vervoer niet vertrouwen en in het stedelijk gebied ligt dat percentage nog hoger – tot wel 40 %. Wat betekent dat? In de spits hebben we meer auto's in het schoolgebied, meer auto's die proberen te parkeren op de afzetlocaties en overdag is het een vergelijkbare situatie. Het is interessant om te zien hoe deze toename van het aantal auto's en het aantal ouders dat hun kinderen naar school brengt, ook toenam door de verandering van het rijgedrag van de bestuurder.

 

De verkeersveiligheidsexpert voegde er ook aan toe dat “Tijdens de pandemie begonnen sommige kinderen ook andere vervoerswijzen te gebruiken, zoals fietsen en elektrisch persoonlijk vervoer. Dit is ook de nieuwe mogelijkheid en kans voor de autoriteiten om meer aandacht te besteden aan de gebieden rond scholen en aan het regelen van veilige parkeerplaatsen voor de vervoerswijzen van de kinderen.”.

De heer Diaconu concludeerde dat “Het is van groot belang om zoveel mogelijk in contact te blijven met stakeholders. Als je een goede discussie met de autoriteiten wilt beginnen, moet je de discussie aangaan met belanghebbenden: ouders, leraren, schoolbestuur en kinderen. In totaal hebben we een aantal aanbevelingen gedaan voor de autoriteiten en daardoor hebben we al hun steun gekregen”.

Na de voorbereidende onderzoeken en in samenwerking met de politie en het stadhuis hebben de lokale autoriteiten al kleine interventies uitgevoerd, zoals nieuwe wegmarkeringen en verbetering van trottoirs, samen met bewustmakingsactiviteiten en voorlichting.

Dit project wordt ondersteund door Sterrenwaardering voor scholen, de RADAR-projectInterreg DTPOostelijke Alliantie voor veilig en duurzaam transport (EASST) en Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO).

Schrijf u in voor meer RADAR Projectnieuws hier

Lees meer over hoe de bekroonde toepassing Star Rating for Schools helpt om schoolreizen wereldwijd veiliger te maken hier. Schrijf u in om de SR4S-nieuwsbrief te ontvangen hier.

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!