Selecteer een pagina

iRAP sloot zich op 15 en 16 november aan bij meer dan 60 lokale en internationale partners in Armenië voor een externe kabinetsvergadering en een verkeersveiligheidsworkshop, waarin het ontwerp van de Nationale Verkeersveiligheidsstrategie 2023-2027 werd ingediend. iRAP maakte van de gelegenheid gebruik om lokale capaciteit op te bouwen in de iRAP-methodologie en -instrumenten voor een veiligere weginfrastructuur.

Samar Abouraad, hoofd van iRAP Safer Journeys, en Global Operations Manager Luke Rogers namen deel aan de kabinetsvergadering en de “Nationale Verkeersveiligheidsstrategie van Armenië: Safe System Approach and Road Safety Challenges Workshop” samen met belanghebbenden van het leidende bureau voor verkeersveiligheid Nationale Raad voor Verkeersveiligheid, Ministerie van Territoriaal Bestuur en Infrastructuur van Armenië (MTAI), lokale politie, universiteit en de mobiliteitsclub. Er werden ook perspectieven aangedragen door internationale partners, waaronder iRAP, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB), de Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport (EASST) en de FIA Foundation.

De programma's van evenementen omvatte presentaties over het verkeersveiligheidsbeleid, acties van het VN-decennium en Safe System-benaderingen voor veilige weginfrastructuur, veiliger voertuigen en veilige schoolzones.

Het nieuwe ontwerp van de Nationale Strategie werd geïntroduceerd en er werd een intentieverklaring ondertekend door de staat en lokale zelfregeringen van de Republiek Armenië, ADB, WHO, Wereldbank, iRAP, NGO's op het gebied van verkeersveiligheid en workshopdeelnemers, waarmee zij hun gezamenlijke inzet kenbaar maakten om het wegverkeer te halveren sterfgevallen en ernstig gewonden in het land in lijn met het VN-decennium van actie voor verkeersveiligheid 2021-2030.

In het ontwerp van de Nationale Strategie 2023-2027 worden voorgestelde doelstellingen en acties uiteengezet om de last van verkeerstrauma's in Armenië te verminderen, gecentreerd rond vijf verkeersveiligheidspijlers, waaronder verkeersveiligheidsbeheer, veiligere wegen en veilig rijden, veiligere transportmiddelen, veiligere verkeersdeelnemers, en reactie na de crash.

iRAP feliciteert het ministerie met de focus van de Strategie op het verbeteren van de veiligheid van de wegeninfrastructuur door de voorziening voor een netwerkveiligheidsbeoordeling die tegen 2025 voltooid moet zijn om de risico's van weggebruikers te begrijpen en veiligheidssterrenbeoordelingen te verkrijgen op basis van internationale criteria voor wegenbeoordeling, zoals iRAP.

De Strategie heeft tot doel om tegen 2030 het veiligheidsniveau van alle wegen voor alle groepen weggebruikers te evalueren en ervoor te zorgen dat meer dan 75% van het verkeer op bestaande wegen voldoet aan de technische normen voor verkeersveiligheid voor alle weggebruikers (zoals het behalen van een iRAP 3-sterren of beter veiligheidsbeoordeling).

De Strategie bevordert ook het gebruik van Sterrenwaardering voor scholen om de veiligheid van de wegeninfrastructuur rond 10-20 scholen in Vanadzor en Gyumri te beoordelen, identificatie van twee prioriteitsscholen voor upgrade, en implementatie van tegenmaatregelen voor de verkeersveiligheid om 5-sterrenreizen voor studenten te realiseren. Het is de bedoeling dat deze werkzaamheden in augustus 2024 voltooid zullen zijn, in samenwerking met de Automobielfederatie van Armenië (AFF), Vereniging van officiële vertegenwoordigers van auto-autofabrikanten (AORA)en Armeense NGO's op het gebied van de verkeersveiligheid, ondersteund door het FIA Road Safety Grant Scheme.

Tijdens het bezoek leidde Luke lokale belanghebbenden op het gebied van de verkeersveiligheid tijdens een locatiebezoek om de infrastructuurveiligheid van twee locaties te beoordelen met behulp van de Demonstrator voor iRAP-sterrenwaardering.

Deelnemers kregen de kans om hiervan kennis te nemen iRAP's RAPTools en hoe deze kunnen helpen om weggedeelten met een hoog risico te identificeren en te ontwikkelen Investeringsplannen voor veiligere wegen om strategische investeringen in veiligheidsverbeteringen te informeren.

iRAP zal nu samenwerken met het ministerie en partners om een plan te ontwikkelen om risicovolle wegen in Armenië te elimineren, inclusief een mogelijk iRAP-proefproject en het gebruik van sterrenclassificatie voor scholen voor veiliger schoolreizen.

Volgens lokale gegevens zijn er tussen 2012 en 2022 ongeveer 40.000 verkeersongevallen en ruim 58.000 gewonden geregistreerd in Armenië, wat heeft bijgedragen aan een jaarlijks verlies van 4,1% van het bruto binnenlands product (bbp) van het land. Zowel het aantal verkeersongevallen als het aantal gewonden is in de loop van de periode eveneens toegenomen, met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 7,6%.

Volgens iRAP VeiligheidsinzichtenverkennerHet behalen van VN-doelstelling 4 voor meer dan 75% aan reizen op wegen met drie sterren of betere wegen voor alle weggebruikers in het land tegen 2030 kan naar schatting 37.156 levens en ernstige verwondingen redden gedurende de twintigjarige levensduur van wegenonderhoud met economisch voordeel van USD$2,6 miljard – $17,20 voor elke bestede $1.

 

Luke presenteert aan workshopdeelnemers over de iRAP-methodologie en activiteiten om veilige wegen te ondersteunen

Armeense verkeersveiligheidspartners namen deel aan het diner na de workshop (Afbeeldingen tegoed: iRAP)

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!