Selecteer een pagina

Veiligere stedelijke mobiliteit is onderweg in heel Europa met drie zeer innovatieve zusterprojecten: PHOEBESOTERIA En V4VEILIGHEID. Zestig belanghebbenden woonden op 27 februari een recent webinar bij om te horen over de geplande state-of-the-art oplossingen van de projecten voor transportmodellering om de verkeersveiligheid te verbeteren, vooral voor kwetsbare weggebruikers in de Europese Unie.

 

Bekijk het webinar

 

Webinar-samenvatting

Omdat alle drie de projecten voortkomen uit dezelfde EU-financieringsoproep was samenwerking tussen de drie consortia een logisch gevolg. Hoewel de projecten in de tweede helft van 2022 van start gingen, vormden de mogelijkheden om de doelstellingen, doelstellingen en uitdagingen van de projecten te presenteren een goede eerste kans.

De sessie van 90 minuten begon met een inleiding tot de huidige uitdagingen op het gebied van verkeersveiligheid en de beïnvloedende aspecten van de nog steeds autogerichte stadsplanning door Pedro Homem de Gouveia, POLIS-werkgroepleider 'veiligheid & beveiliging'. De transportexpert gebruikte verschillende voorbeelden uit de epidemiologie en veiligheid op de werkplek, waaruit bleek dat maatschappelijke vooruitgang en de bereidheid tot aanpassing vaak ontbreken achter onderzoek en innovatieve oplossingen. Toch blijft de Gouveia positief over een veiligere toekomst voor alle weggebruikers.

De eerste projectpresentatie concentreerde zich op de gebruiksscenario's, methodologie en pilotsteden van het PHOEBE-project, gepresenteerd door James Bradford (iRAP). Deze laatste zijn Valencia, Athene en West Midlands, die verschillende aandachtspunten hebben, waaronder het testen van de effectiviteit van infrastructuurverbeteringen voor gebruikers van fietsers en e-scooters, evenals voor kwetsbare weggebruikers in verschillende verkeersscenario's.

SOTERIA volgde PHOEBE als tweede project, dat de uitdagingen van verkeersdoden onder kwetsbare weggebruikers (VRU's) probeert aan te pakken, aangezien bij een aanzienlijke meerderheid van alle dodelijke ongevallen deze groep weggebruikers betrokken is. In hun vier living labs van Madrid, Oxfordshire, Land Sachsen en Chania (West-Kreta) worden op co-creatieve wijze verschillende mobiliteitsoplossingen, zoals micromobiliteit, gedeelde mobiliteitsdiensten en andere oplossingen getest. Panagiotis Georgakis (WLV) deelde de geplande samenwerking met andere actoren dan VRU's, zoals de private en publieke sector en onderzoekscentra, om samen oplossingen te creëren zoals ontwerpen van de openbare ruimte of andere infrastructuurinterventies.

V4SAFETY stelt de auto centraal in zijn onderzoek, inclusief het gedrag van de bestuurder en inzittenden van het voertuig, om een breed geaccepteerd en geharmoniseerd raamwerk voor voorspellende veiligheidsbeoordeling te creëren. Olaf op den Camp (TNO) legde de belangrijkste resultaten van het project uit, waaronder transportmodellering en de beoordeling van verschillende gebruiksscenario's van interacties tussen een wegvoertuig en gebruikers van actieve mobiliteit. Mogelijke voorbeelden zijn voertuigen die rechts afslaan of over fietspaden en zebrapaden rijden.

De sessie werd afgesloten door Niklas Schmalholz van POLIS, die de aanwezigen informeerde over het brede scala aan communicatiekanalen die de drie projecten bieden. Over het geheel genomen is het eerste gezamenlijke webinar het startpunt voor verdere uitwisseling over verkeersveiligheidsoplossingen, zoals reguliere webinars of gemeenschappelijke paneldiscussies.

 

Presentaties

PHOEBE – James Bradford (iRAP)

SOTERIA – Panagiotis Georgakis (WLV)

V4SAFETY – Olaf op den Camp (TNO)

Artikel overgenomen uit de Project PHOEBE-website.

 

Over Project PHOEBE

Project PHOEBE zal proberen voort te bouwen op de sterke punten van zowel de verkeersveiligheidsbeoordelingsinstrumenten van iRAP als de simulatie- en kunstmatige intelligentie van AIMSUN voor toekomstige mobiliteitsinstrumenten om geharmoniseerde, geïntegreerde en wereldwijd toonaangevende instrumenten voor veiligheidsvoorspelling te leveren die rekening houden met geslacht, leeftijd en vaardigheidsniveaus bij het bieden van voor toekomstige mobiliteit. Het 45 maanden durende project, waarbij 11 toonaangevende partners uit de sector betrokken zijn, zal de interdisciplinaire kracht van verkeerssimulatie, verkeersveiligheidsbeoordeling, menselijk gedrag, mode-shift en geïnduceerde vraagmodellering en nieuwe en opkomende mobiliteitsgegevens samenbrengen in een geharmoniseerde, prospectieve beoordelingskader voor verkeersveiligheid. Het project heeft tot doel een geïntegreerd, dynamisch en schaalbaar mensgericht raamwerk voor voorspellende veiligheidsbeoordeling te ontwikkelen voor alle soorten weggebruikers in stedelijke gebieden. Projectpartners zijn onder meer iRAP, Aimsun, POLIS, EIRA, The Floow, Factual Consulting, OSeven, NTU Athene, TU Delft, TU München en UP Valencia. Het PHOEBE-project wordt gefinancierd door Horizon Europa onder subsidieovereenkomst nr. 101076963. Britse deelnemers worden ondersteund door UKRI-subsidienummers 10038897 (iRAP) en 10056912 (The Floow).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!