Selecteer een pagina
Wat is uw huidige rol en wat is deze? ANSR's visie op verkeersveiligheid in Portugal?

Sinds januari 2019 ben ik vice-president van de Portugese Autoriteit voor Verkeersveiligheid – Autoridade Nacional de Segurança Rodoviária (ANSR). Onze Visie is een veilig mobiliteitswoord, vrij van verkeersdoden en -gewonden.

ANSR implementeert de Safe System (SS)-benadering die een aanzienlijke paradigmaverschuiving impliceert, van een ‘persoonlijke’ benadering naar een ‘systeem’-benadering. Traditioneel is het verkeersveiligheidsbeleid gericht op het corrigeren van menselijke fouten, en de verkeersveiligheidsinspanningen zijn sterk afhankelijk geweest van acties gericht op de bestuurder. Dit was een traditionalistische benadering gericht op “de fouten van individuen, hen de schuld geven van vergeten, onoplettendheid of zwakte”, zonder te kijken naar de wegomgeving en het ontwerp van de infrastructuur en hoe dit hun gedrag en hun keuzes beïnvloedt. De SS-aanpak richt zich op de omstandigheden waaronder automobilisten het wegennet en de constructie van verdedigingswerken gebruiken om fouten te voorkomen of de gevolgen ervan te verzachten.

Deze aanpak betekent dat een groot deel van de verantwoordelijkheid wordt verlegd van de weggebruikers naar degenen die het wegvervoersysteem ontwerpen. Systeemontwerpers omvatten voornamelijk wegbeheerders, de auto-industrie, de overheid en andere organisaties die betrokken zijn bij de prestaties van het wegvervoersysteem en de manier waarop wegen en bermen worden gebruikt. Zij hebben allemaal de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat het systeem voor zichzelf spreekt en vergevingsgezind is. als mensen fouten maken.

De traditionalistische aanpak faalde, en tegenwoordig heeft de wereld met de Safe System-aanpak haar visie op verkeersveiligheid geherformuleerd met meer ambitie en met een duidelijk doel, wat tot het begin van de eeuw ondenkbaar was: Vision Zero.

ANSR loopt voorop bij het uitstippelen van het pad van Vision Zero, maar dit is alleen mogelijk met de bijdrage van iedereen met verantwoordelijkheden op het wegvervoersysteem en met investeringen in een veiligere infrastructuur. Dit is een fundamentele stap om levens te redden en een veilig mobiliteitssysteem op te bouwen richting Vision Zero, zodat Portugal de doelstellingen van Europa en de Verenigde Naties tegen 2030 kan bereiken.
Iedereen heeft het recht de weg te gebruiken zonder het risico te lopen betrokken te raken bij een ongeval dat ernstige of zelfs dodelijke verwondingen tot gevolg kan hebben, en niemand mag met zijn leven boeten voor een rijfout. Het is een onvermijdelijke prijs die betaald moet worden voor mobiliteit.

En iedereen met verantwoordelijkheden op het wegvervoersysteem heeft een enorme verantwoordelijkheid. Onze missie is de nobelste missie die je kunt hebben. Als we aan het einde van elke werkdag een leven kunnen redden, leveren we een enorme bijdrage aan een betere toekomst en bereiken we het beste resultaat waar elke professional op kan hopen, namelijk het redden van levens. Dit is de essentie van onze missie.

Er is in totaal 4.880 km afgelegd op het Portugese wegennet. Kunt u ons alstublieft iets vertellen over de meest recente resultaten van het EuroRAP-onderzoek?

De EuroRAP evalueerde ongeveer 20 Portugese wegen met een lengte van ongeveer 4.880 km (ongeveer 35% van het nationale wegennet en 5% van het wegennet in Portugal).
Deze 20 wegen zijn geselecteerd omdat ze het hoogste wegniveau registreerden en verantwoordelijk waren voor 43% van de verkeersdoden.
Wat betreft de sterrenwaardering zijn de resultaten van deze evaluatie voor de 4880 km wegen op het Rijkswegennet en voor auto-inzittenden:

  • 777,1 km (15.92%) beoordeeld met 1 ster;
  • 1743,7 km (35.73%) beoordeeld met 2 sterren;
  • 2052,5 km (42.06%) beoordeeld met 3 sterren;
  • 282,0 km (5.78%) beoordeeld met 4 sterren;
  • 16,2 km (0,33%) beoordeeld met 5 sterren.

De studie omvat ook 4 investeringsplannen, die overeenkomen met 4 kosten-batenanalysescenario's. Voor elk scenario geeft de studie de totale investering weer om de verkeersveiligheid op de wegen die worden geëvalueerd te verbeteren, en de verwachte vermindering van het aantal doden en ernstig gewonden, evenals de economische en sociale voordelen voor de samenleving als gevolg van het voorkomen van dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden.
Volgens het minimalistische scenario vermindert een investering van 25 miljoen euro in deze 4.880 km wegen het aantal doden en ernstig gewonden met ongeveer 20%, waardoor 28 levens en 2492 ernstig gewonden per jaar worden bespaard. Naast het redden van levens zou de samenleving de komende twintig jaar ruim 400 miljoen euro besparen.

Een ander scenario presenteert een investering van 100 miljoen euro in de 4.880 km om het aantal doden en ernstig gewonden met 35% te verminderen, waardoor jaarlijks 49 levens en 4356 ernstig gewonden worden gered. De economische en sociale besparingen zullen de komende twintig jaar ruim 750 miljoen euro voor de samenleving bedragen, wat neerkomt op een kosten-batenverhouding van 1:8.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat het verbeteren van de veiligheid van de weginfrastructuur een investering is met een hoog rendement – voor elke geïnvesteerde euro bespaart de samenleving ruim 8 euro – maar vooral dat deze investeringen levens redden.

Verkeersongevallen zijn geen dodelijk ongeval en het is ook geen onvermijdelijke situatie. De bijdrage van iedereen kan deze tragedie voorkomen maken. In een moderne samenleving is het niet acceptabel dat iemand overlijdt of ernstig gewond raakt als gevolg van een verkeersongeval. Elk leven dat verloren gaat, elke persoon die ernstig gewond raakt, is een tragedie die vermeden kan worden.

Het doel van de wegbeoordelingen is ook om gegevens te verzamelen die kunnen worden gebruikt bij het opstellen van EuroRAP Star Ratings en Safer Roads Investment Plans (SRIP). In het rapport werden verschillende specifieke investeringsopties aanbevolen. Heeft u al een definitief besluit genomen over een passend investeringsniveau om de veiligheid te verbeteren?

De 4.880 km aan wegen die zijn geëvalueerd, vallen onder de verantwoordelijkheid van Infraestruturas de Portugal (IP), de Portugese concessiehouder voor de openbare weg, die het nationale wegennet beheert. Zij zijn betrokken geweest bij het onderzoek en nu is het de verantwoordelijkheid van IP om te beslissen wat de beste investeringsoptie is om de wegen veiliger te maken.

ANSR heeft IP al om een kalender van de investeringen gevraagd en uiteraard zal ANSR alle benodigde ondersteuning bieden en de investeringen monitoren.
Er is geen tijd meer, we moeten actie ondernemen: het onderzoek laat duidelijk zien dat investeringen in veiligere infrastructuur niet alleen levens redden, maar ook een hoog rendement in economische voordelen voor de samenleving opleveren.

Is ANSR, gezien de EU-richtlijn - om de wegeninfrastructuur in de hele EU aanzienlijk veiliger te maken - van plan verdere beoordelingen uit te voeren in de resterende delen van het Portugese netwerk?
In 2024 moeten alle EU-lidstaten de resultaten van de netwerkbrede veiligheidsbeoordeling (veiligheidsbeoordelingen) publiceren en ANSR werkt daaraan. We werken nu in een Europees Consortium met nog eens 18 lidstaten om een geharmoniseerde en gemeenschappelijke methodologie te definiëren voor de 8 KPI's over verkeersveiligheid, waarvan één de indicator over infrastructuur is.

Wij zijn ervan overtuigd dat een meer proactieve beoordeling, zoals het systematisch in kaart brengen van risico's en veiligheidsbeoordelingen, in plaats van de meer traditionele reactieve analyse van locaties met een hoge ongevalsconcentratie, cruciaal is voor het bereiken van de doelstellingen voor 2030.

De gemeenteraad van Lissabon heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid in de hele stad te verbeteren. Welke ANSR-stappen moeten op stedelijk niveau worden ondersteund en zouden dergelijke verkeersveiligheidsbeoordelingen nuttig zijn om de verkeersveiligheid in de stad te vergroten?

ANSR werkt samen met een aantal gemeenten, zoals Lissabon, door technische ondersteuning te bieden bij de verkeersveiligheidsmobiliteitsplannen en bij verkeersveiligheidsinspecties na het plaatsvinden van verkeersongevallen, om de maatregelen te identificeren die het risico op nieuwe ongevallen en de gevolgen daarvan kunnen beperken.

We bestuderen ook een aantal verkeersveiligheidsbeoordelingen die beter aansluiten bij de mobiliteitsbehoeften van steden, compatibel zijn met de nieuwe trends en met kwetsbare gebruikers.
Wat de regelgeving betreft, hebben we enkele technische handleidingen gelanceerd, voor de implementatie van woongebieden en voor 30 km/uur-zones.

Kunt u een verhaal van zes woorden vertellen over wat EuroRAP voor u is of heeft gedaan?
(Over verkeersveiligheid) Nul is het enige acceptabele getal

Om te downloaden
Het volledige rapport van de EuroRAP-studieresultaten voor Portugal

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!