Selecteer een pagina
  1. Wat is uw huidige rol en wat is de visie van ANAS op verkeersveiligheid?

Al in 1996, na mijn promotie in de milieuwaterbouwkunde, ben ik gaan werken bij Anas, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het rijkswegennet.

Bij Anas had ik verschillende verantwoordelijkheden, waaronder de leiding van een wegenonderhoudscentrum, bouwbegeleiding en het ontwerp van nieuwe wegen.

In 2015 ben ik, op basis van een diepgaande bedrijfsreorganisatie, overgestapt naar de afdeling Operatie, waar ik verantwoordelijk was voor de coördinatie van de activiteiten met betrekking tot de inventarisatie, de technische en administratieve classificatie van het netwerk, de transportanalyse ter ondersteuning van de verschillende bedrijfsfuncties en de eenheid die verantwoordelijk is voor verkeer en verkeersveiligheid.

Dankzij mijn eerdere ervaringen, en vooral vanwege de problemen die ik tegenkwam bij het opstellen van de haalbaarheidsstudies, heb ik besloten het onderdeel met betrekking tot de verkeersveiligheid opnieuw te definiëren.

In het bijzonder hebben we, mede dankzij de expertise en vaardigheden van de ingenieurs die met mij samenwerken, een nieuwe eenheid opgericht met de naam 'Veiligheidsanalyse en -plannen', die de activiteit uitvoert die wordt beschreven in de richtlijnen van Wetsdecreet 35/2011 over 'Wegverkeer'. Infrastructure Safety Management”, met bijzondere aandacht voor de analyse van geometrische en functionele kenmerken voor de identificatie van secties met veel ongevallen.

Het idee van deze nieuwe eenheid is mede geboren dankzij de kennis van het EuroRAP-protocol en de voortdurende evolutie van de regelgeving op het gebied van het verkeersveiligheidsbeheer, in het bijzonder de RISM-richtlijn die in de laatste versie bepaalt dat de beoordeling van het veiligheidsniveau van een Bij het maken van wegeninfrastructuur wordt niet alleen rekening gehouden met de punten met de hoogste concentratie ongevallen (zwarte vlekken), maar wordt meer in het algemeen rekening gehouden met een reeks kenmerken van de infrastructuur zelf.

  1. Kunt u ons iets meer vertellen over de betrokkenheid van ANAS bij het SLAIN-project en de recente resultaten van Crash Rate Risk Maps?

Anas is als partner betrokken bij het SLAIN-project en is in het bijzonder betrokken bij risicokartering- en sterrenbeoordelingsactiviteiten. Ik denk dat deze van groot belang zijn voor een wegbeheerder om de acties te plannen die nodig zijn om de veiligheid van het wegennet te verbeteren, zelfs na het project zelf.

In dit perspectief geeft het project ons de mogelijkheid om EuroRAP-protocollen te testen op een vrij groot deel van ons netwerk – het TEN-T-netwerk – en om de technische knowhow te verwerven die nodig is voor hun toepassing op het hele netwerk onder beheer van Anas.

De eerste voltooide stap van het project voorzag in het opstellen van risicokaarten op basis van incidentgegevens over de periode 2015-2017. Het heeft interessante resultaten opgeleverd.

Het was mogelijk om vast te stellen welke trajecten het hoogste risico lopen, zowel wat betreft de ongevallendichtheid (collectief risico) als de ongevallenrisicocijfers per afgelegde voertuigkilometer (individueel risico), die gelukkig maar een vrij laag percentage van het TEN-T-netwerk vertegenwoordigen. ANAS-beheer.

Op deze trajecten zullen meer gedetailleerde analyses worden uitgevoerd en, ook met behulp van de resultaten van de volgende Star Rating, zal het mogelijk zijn maatregelen ter verbetering van de veiligheid te identificeren.

  1. Waarom heeft u ervoor gekozen om samen te werken met EuroRAP? Wat biedt EuroRAP u?

We ontmoetten EuroRap via de Automobile Club d'Italia (ACI), lid van EuroRAP sinds 2004, en na de bijeenkomst in Barcelona in juni 2017, nadat ik de benadering van EuroRAP op het gebied van verkeersveiligheid en de bereidheid om samen te werken en ervaringen te delen had gewaardeerd, besloot ik om een voorstel in te dienen Anas' aansluiting bij de organisatie bij het topmanagement.

Wij beschouwen de samenwerking met EuroRAP als uiterst nuttig. De wijzigingen die zijn geïntroduceerd in de Europese richtlijn inzake verkeersveiligheidsbeheer (RISM II) vereisen in feite de adoptie van een netwerkbrede methodologie voor de beoordeling van de verkeersveiligheid door middel van criteria en parameters die een significante overeenkomst hebben. met die van de Star Rating. Daarom kan de bijdrage van EuroRAP belangrijk zijn bij het definiëren van de methodologie die Italië zal besluiten te hanteren.

  1. Kunt u een verhaal van zes woorden delen over wat EuroRAP voor u is of heeft gedaan – Voorbeeld – Europa van vrije risicovolle wegen – dat is de huidige missie.

Kennisdeling voor het verbeteren van de verkeersveiligheid

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!