Selecteer een pagina

De UN Global Road Safety Week is van start gegaan met de lancering van de Australian Road Safety Week in Brisbane. De Story Bridge scheen helder in het geel ter nagedachtenis aan Sarah Frazer en de 1200 andere Australiërs die elk jaar hun leven verliezen door verkeerstrauma's.

Veiliger Australische wegen en snelwegen (SARAH) Fractievoorzitter Peter Frazer richtte de Nationale Week van de Verkeersveiligheid op nadat zijn dochter Sarah in 2012 bij een verkeersongeval om het leven kwam, en lanceerde gisteravond samen met de gouverneur-generaal de Week van dit jaar.

De levens van Peter en Judy Frazer veranderden voor altijd toen hun 23-jarige dochter Sarah en de chauffeur van de sleepwagen die haar te hulp kwamen, omkwamen na een autopech op de Hume Highway. Terwijl de chauffeur van de sleepwagen, Geoff Clark, haar auto aan het aankoppelen was, veegde een vrachtwagen de kapotte auto opzij, waarbij ze allebei onmiddellijk omkwamen. Hoewel de bestuurder schuldig werd bevonden aan gevaarlijk rijgedrag, was ook de weg schuldig. Het voldeed niet aan de vereiste normen om voldoende ruimte te bieden voor voertuigen om veilig van de weg te komen, waardoor Sarah en de chauffeur van de sleepwagen in de rij met hoge snelheid stonden.

SARAH Group is opgericht door Sarah's vader Peter om ervoor te zorgen dat er niet nog meer levens verloren gaan door vermijdbare tragedies. Al snel volgde de Nationale Week van de Verkeersveiligheid en de campagne ‘Rijd zodat anderen overleven’. Australische iconen schijnen elk jaar geel, Sarah's favoriete kleur, tijdens de Road Safety Week om het bewustzijn over de verkeersveiligheid te vergroten.

Tijdens de lancering zei Rob McInerney, CEO van iRAP: “Tussen nu en 2030 zullen meer dan 10.000 Australische gezinnen te maken krijgen met de pijn die Peter Frazer elke dag met zich meedraagt. Zijn Sarah en zijn moed en inspiratie brengen ons vandaag samen.

“Helaas zullen de komende tien jaar nog eens meer dan 300.000 Australiërs te maken krijgen met de tragedie van verkeersgewonden. Dit is onze verborgen epidemie. Levenslange verwondingen, waaronder quadriplegie, inwendig letsel en ernstige hersenbeschadiging. Levens zijn voor altijd veranderd, gezinnen zijn voor altijd veranderd”, zei hij.

De Global Road Safety Week van de Verenigde Naties vraagt ons allemaal om ons uit te spreken en leiderschap op het gebied van verkeersveiligheid te eisen.

“Als CEO van iRAP eis ik respectvol leiderschap voor de verkeersveiligheid. Regerings- en organisatieleiders moeten onze professionele en morele verplichting aanvaarden om wegen met een hoog risico te repareren en dit snel te doen. Ingenieurs en de auto-industrie moeten zich uitspreken voor vijfsterrenwegen en -voertuigen, en als individuen kunnen we allemaal leiders zijn in onze reiskeuzes en -gedrag. Om te rijden zodat anderen overleven”, zei Rob.

Bij de lancering werden ook toespraken gehouden door de minister van Transport en Hoofdwegen van Queensland, het geachte parlementslid Mark Bailey, commissaris voor de politie van Queensland, Ian Stewart, en Peter Frazer. Er werd een ondertekende verklaring voorgelezen van Zijne Excellentie de Eerbare Sir Peter Cosgrove, gouverneur-generaal van het Gemenebest van Australië.

Verkeerstrauma's zullen de Australische economie de komende tien jaar meer dan $300 miljard kosten als er geen grote verandering in de verkeersveiligheid plaatsvindt.

Nu de federale verkiezingen in Australië over twee weken plaatsvinden, riep iRAP de politieke leiders op om zich uit te spreken en leiderschap te tonen op het gebied van de verkeersveiligheid, met als prioriteit reactie op de aanbevelingen van de Australisch verkeersveiligheidsonderzoek. Tussen deze:

  • Federaal leiderschap met tweeledige steun voor de verkeersveiligheid van de regering en de oppositie.
  • Een Nationale Verkeersveiligheidsdienst met verantwoordelijkheid en de middelen om te handelen.
  • Volledige implementatie van de twaalf aanbevelingen uit het Nationaal Verkeersveiligheidsonderzoek.

Gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove riep op tot verandering en zei hartstochtelijk: “We kennen de statistieken – jaarlijks ongeveer 1200 doden en ruim 36.000 ernstig gewonden. We kennen de kosten – zo’n $30 miljard per jaar. En natuurlijk is er de menselijke dimensie, de persoonlijke tragedie, het overweldigende gevoel van verlies en verdriet – het is pijnlijk en constant, onmogelijk te meten of ooit volledig te begrijpen.

“Onze actie en vastberadenheid op al deze dingen zullen een verschil maken en levens redden.

“Laten wij de verandering zijn die we in de wereld willen zien – want die verandering is hard nodig”, zei hij.

Voor meer informatie:

Bovenste fotobijschrift (van links naar rechts): Andrew Andrew Mahon, General Manager (LTSR), Queensland Transport and Main Roads, commissaris voor Queensland Police Ian Stewart, iRAP CEO Rob McInerney, SARAH Group President Peter Frazer en Queensland Minister van Transport en Main Roads Het geachte parlementslid Mark Bailey.

Fotobijschriften (van links naar rechts):
Bovenkant: Rob McInerney presenteert; Rob, Peter en iRAP Global Program Manager Judy Williams
Boven: Brisbane's Story Bridge licht op; Sara Frazer

 

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!