Selecteer een pagina

Maart 2019: Vertegenwoordigers van 15 landen in Azië kwamen onlangs samen om de oprichting van een Verkeersveiligheidsobservatorium voor Azië te bespreken, tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Wereldbank en ondersteund door de Aziatische Ontwikkelingsbank, FIA en ITF.

Voor veel Aziatische landen bestaan er verschillen tussen de officiële nationale statistieken en schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zoals gepubliceerd in het Global Status Report on Road Safety. Een beter begrip van gegevens en kennis over verkeersveiligheidsprestaties is essentieel om strategieën en maatregelen te kunnen ontwerpen om het aantal verkeersslachtoffers in de regio effectief terug te dringen.

Een verkeersveiligheidsobservatorium zal Aziatische landen helpen hun inzicht in de problemen te verbeteren, het bewustzijn te vergroten, ervaringen en beste praktijken uit te wisselen en acties aan te moedigen om het aantal doden en gewonden in hun land en daarbuiten te verminderen. in een van de hoogst gerangschikte mondiale regio’s wat betreft verkeersdoden en -gewonden.

Dit volgt op de succesvolle oprichting en werking van het Ibero American Road Safety Observatory (OISEVI) sinds 2012 en de lancering begin 2018 van een bestuursstructuur voor een African Road Safety Observatory (ARSO) in november 2018.

Een workshop die op 20 en 21 maart in Singapore werd gehouden, vormde het startpunt voor gezamenlijke inspanningen in Aziatische landen. De doelstellingen van de workshop zijn: het aantonen van de economische, sociale en financiële kosten van verkeersongevallen; schets het concept van een verkeersveiligheidsobservatorium voor de regio; vormgeven van de weg naar de oprichting van een verkeersveiligheidsobservatorium in Azië; de ontwikkeling bevorderen van een synergetische omgeving om landen in staat te stellen nuttige en tijdige informatie te verzamelen om de aanhoudende epidemie op het gebied van verkeersveiligheid aan te pakken; en de wederzijdse voordelen van een verkeersveiligheidsobservatorium in Azië aantonen.

Greg Smith, Managing Director – Strategic Projects van iRAP, woonde het evenement bij en feliciteerde het initiatief. “Goede gegevens zijn zo belangrijk bij het creëren en implementeren van de behandelingen die nodig zijn om miljoenen doden en ernstig gewonden te voorkomen”, zei hij.

Een regionaal verkeersveiligheidsobservatorium kan landen helpen hun inzicht in de problemen te verbeteren, het bewustzijn te vergroten, ervaringen en beste praktijken uit te wisselen, en acties aan te moedigen om het aantal doden en gewonden in de landen in de regio terug te dringen.

Informatie afkomstig van de website van het International Transport Forum – lees hier het volledige artikel

Print Friendly, PDF & Email

De International Road Assessment Programme (iRAP) is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling met adviesstatus van de VN ECOSOC.
iRAP is geregistreerd in Engeland en Wales onder bedrijfsnummer 05476000
Liefdadigheidsnummer 1140357

Maatschappelijke zetel: 60 Trafalgar Square, Londen, WC2N 5DS
NEEM CONTACT OP │ Europa │ Afrika │ Azië-Pacific │ Latijns-Amerika en het Caribisch gebied │ Noord-Amerika

nl_NLNederlands
Deel dit

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!